Hlavní obsah

Jak šel čas v Hotelu California

Novinky, Stanislav Dvořák

Dvě DVD v kompletu History of the Eagles jsou vyčerpávajícím průvodcem historií jedné z nejúspěšnějších amerických skupin se spoustou hudebních ukázek z koncertů i studií. Country-rockoví Eagles se vypracovali na absolutní špičku popularity a nekonečný kolotoč slávy a večírků je semlel. Až na „stará kolena“ si zase začali rozumět.

Foto: Universal

History of the Eagles

Článek

Eagles vznikli v roce 1971, když se zakládající členové odštěpili z doprovodné kapely populární country zpěvačky Lindy Ronstadtové. Glenn Frey a Don Henley sehnali Randyho Meisnera a Bernieho Leadona a další rok už nahrávali v Anglii první album. Hledali na něm zvuk, v němž se odrážely vlivy z jejich dětství – bluegrass, motownský classic soul a současně touha dělat pořádný rock.

Deska neznámé skupiny vystřelila překvapivě na horní příčky hitparád – obsahovala některé z největších hitů skupiny (Take It Easy, Witchy Woman a baladu Peaceful Easy Feeling). Dokument připomíná, jak jednoduše se tehdy hity nahrávaly – žádné počítače a žádný zvláštní mikrofon ke každému bubínku. Prostě naživo. Jejich britský producent měl svérázný pohled – když bubeník chtěl, aby bylo něco víc slyšet, prostě mu řekl: víc do toho mlať!

Druhé album se jmenovalo Desperado a na dalším On the Border se Eagles rozhodli zdůraznit rockové kořeny na úkor country-popu. Do kapely také přišel nový kytarista Don Felder a vznikly další hity Already Gone a James Dean. Na úplném vrcholu přichází geniální Hotel California – kapela měla vše, co chtěla, ale také se potácela v hádkách a problémech s alkoholem. V roce 1980 totálně vyčerpaní Eagles ohlašují konec.

Druhá část velmi dlouhého dokumentu pak sleduje sólové dráhy jednotlivých členů. Zdálo se nemožné, že by se dali někdy dohromady, ale v devadesátých letech se přece jen pokusili o spolupráci a v roce 2011 Eagles ohlásili comebackové turné, které se nevyhnulo ani ČR.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám