Hlavní obsah

Jackson slaví padesátiny

Právo, Šárka Hellerová, Jaroslav Špulák

„Chci být skvělý bavič, chci pro celý svět mír a rád bych měl jednoho dne vlastní vilu,“ vyřkl bezelstně v mateřské školce svá tři přání tehdy tříletý Michael Jackson. Dvě přání si už splnil, na to prostřední – byť je nejkrásnější – sám nemá. Královi popu je v pátek padesát.

Článek

Rozhodně to nebudou média, která mu narozeninovou party osladí. Před pár dny vysvětlil list New York Post, proč Jackson nenaplnil proklamace a nevyrazil na světové turné s kapelou The Jackson 5, s níž přišel do velkého hudebního světa. Sourozencům Jermainovi, Titovi, Marlonovi a Jackiemu, s nimiž formaci tvořili, dluží 840 tisíc dolarů.

Je to suma, kterou těm čtyřem vynesly honoráře za prodej desek ze 70. let a později vydaných výběrových alb. Kvůli tomu s ním nechtějí nic mít, dokonce přesto, že Michaelova účast na comebacku by jistě přivedla na koncerty davy diváků.

Nemohli si to prý ani vyříkat, protože všechny spekulace a vzkazy byly vedeny v mediální rovině. Michael se sourozenci nehovořil od roku 2005, od dob, kdy chodil k soudům kvůli zneužívání malých chlapců.

Odmítli zpívat, ale přijdou

Příležitost rodinné vztahy napravit bude mít 4. září, kdy by měli The Jackson 5 obdržet na vyhlášení Urban Music Awards v Los Angeles cenu za přínos hudbě. Čtyři účast potvrdili, ovšem odmítli zpívat. Michael se dosud nevyjádřil a je pravděpodobné, že se tak stane až pár hodin před galavečerem.

Nejlepší dárek k padesátce dostal totiž už v pondělí od svých fanoušků. Vyšlo album s příznačným názvem King Of Pop (Král popu), na kterém je sbírka jeho největších hitů. Vybírali je jeho příznivci, když o písničkách hlasovali na stránkách The Sun a GMTV. Došlo samozřejmě na hity Bad, Thriller, Smooth Criminal, Dirty Diana, Billie Jean a další.

:.Skupina Jackson Five v době největší slávy u firmy Motownfoto: Motown

Začátky kariéry

Ať už kariéra a život Michaela Jacksona, po vydání dosud posledního studiového alba Invincible (2001) zmítaného ve finančních i morálních problémech a depresích, dopadnou jakkoli, rýha, kterou v pop kultuře zanechal, je nebetyčně hluboká.

V roce 1964 se přidal ke svým starším bratrům a vznikla The Jackson 5. Pět let poté prorazili prvním albem a jejich cesta vedla vzhůru. Michael si současně budoval sólovou dráhu: v roce 1972 na sebe upozornil debutem Got To Be There.

Po čase ucítil, že bude silnější sám. Vztahy s bratry nebyly právě ideální, pročež se rozhodl odejít, což poté zopakoval ještě několikrát. Teprve v roce 1984 ho už nikdo neukecal a on se stal slavným Michaelem Jacksonem.

Nejslavnější deska Thriller

Paradoxně už měl vydanou svou nejslavnější desku Thriller. Objevila se v roce 1982 a rychle se stala nejprodávanějším počinem na světě. Byla první v americké i britské hitparádě a dosud se jí prodalo přes sto miliónů kopií.

Její spoluproducent Quincy Jones v rozhovoru pro časopis Interview řekl: „Strašně mě rozčilují lidé, kteří se stále ptají, jakým způsobem se deska jako Thriller dělá. Dejte mi s tím pokoj. Vůbec jsme neplánovali nahrát desku, která bude ze všech nejslavnější. Myslím, že ji s námi točil Bůh. Čím jsem starší, tím více se přesvědčuji, jak malý máme vliv na hudbu a všechno ostatní. Člověk píše scénář a pak přijde Bůh a všechno změní.“

V roce 1987 koupil Jackson tehdy nepříliš vlídný ranč Neverland. Vydělané peníze vložil do jeho zušlechtění a v následujících letech tam vybudoval zoologickou zahradu a zábavný park.

Proces mu srazil vaz

Přítomnost dětí v jeho blízkosti a jím jim projevovaná náklonnost mu ale přinesly potíže, kvůli kterým byl roku 2005 obviněn z pohlavního zneužívání nezletilých.

U soudu byl nakonec osvobozen, ale tenhle proces mu v podstatě srazil vaz. Přestože Jackson tu a tam vydá přes své mluvčí zprávu o tom, že skládá, nic se neděje. Má psychické potíže, nekomunikuje s médii, neslouží mu zdraví, staré plastické operace ho dnes spíše hyzdí než zdobí a pravděpodobnost, že se vrátí na scénu, zvolna mizí.

Objektivně nicméně stihl za padesát let to, na co jiní potřebují tři životy. To mu nikdo neodpáře.

Reklama

Související články

Pennywise vystoupí poprvé v Praze

Americká punková skupina Pennywise vystoupí ve středu v pražském Lucerna Music Baru. Kalifornská čtvveřice přitom slaví 20 let od svého vzniku. Po celou dobu...

Výběr článků

Načítám