Hlavní obsah

J.A.R. slaví 30 let. Budou vinyly, reedice a turné Třicet případů majora Romana

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden vyráží na turné ke třiceti letům jedna z nejlepších a překvapivě už také nejdéle existujících českých skupin. K jejich ironickému stylu se perfektně hodí fakt, že J.A.R. vznikli 17. listopadu 1989.

Foto: J.A.R.

J.A.R.

Článek

Neodolatelně funky, jazzově sofistikovaná, energická, odvážná a nápaditá hudba J.A.R. s výjimečně inteligentními texty nikdy nebyla pro dav. Přesto jsou dnes J.A.R. slavní.

Začalo to bláznivým debutovým albem Frtka (1992), které ještě neznělo tak dokonale profesionálně jako dnešní desky, ale oslovilo fajnšmekry originalitou a šíleným mixem stylů. Hity jako Špinavej džob a Čert včera vyletěl tehdy v Čechách působily jako zjevení.

Dost velký přelom byla deska Mein Kampfunk (1997). Změnilo se instrumentální složení, objevuje se zpěvák Dan Bárta a s ním i obrovský hit Maksimig. V roce 1999 přišlo album Homo Fonkianz a v roce 2002 popovější Nervák se singlem Jsem pohodlný.

Vinyloví Bulháři

V roce 2006 přichází vynikající a nečekaně tvrdé album Armáda špásu, v roce 2011 Dlouhohrající děcka a o šest let později Eskalace dobra.

Turné, které začíná 4. října v teplickém Knaku, bude i letos zahrnovat tradiční koncert v pražské Lucerně 17. listopadu. Kromě toho vydají na vinylu album Homo Fonkianz s kultovní provokativní skladbou Bulháři, na CD zase nově obsahuje unikátní nahrávku Natáčení s Karlem Hálou. Dále se chystá i reedice diskografie skupiny ve speciální podobě a formátech.

Za třicet let J.A.R. dokázali hodně. Vydali skvělé desky, obdrželi jedinou seriózní českou cenu v pop music Anděl a naštvali bulharského velvyslance. Hlavně si ale po celou dobu udrželi špičkovou úroveň a nikdy nepodlehli komerci. Více o turné na www.facebook.com/jarprague.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám