Hlavní obsah

Izraelci odmítají Oscara pro palestinský film o teroristech

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Konflikt mezi částí muslimského světa a západem se stále více promítá i do umění. Ostré spory vyvolal turecký film Údolí vlků a nyní i palestinský A teď ráj. Rodiny Izraelců zabitých při palestinských sebevražedných útocích shromáždily 32 000 podpisů požadujících vyloučení palestinského snímku z boje o Oscara.

Článek

Podle aktivistů film glorifikuje terorismus. A teď ráj režiséra Hanyho abú Asada je jedním z pětice snímků nominovaných na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů. Vypráví fiktivní příběh dvou mladých automechaniků z města Nábulus na západním břehu Jordánu vyslaných k provedení dvojího sebevražedného atentátu v Tel Avivu. V lednu získal filmovou cenu Zlatý globus.

Příbuzní mladých Izraelců zabitých při pumovém útoku na autobus v severoizraelském městě Haifa před třemi lety však říkají, že palestinský film přehlíží utrpení obětí atentátníků a podnítí nárůst teroristických útoků na celém světě. Při útoku v Haifě, k němuž se přihlásilo radikální hnutí Hamas, které v lednu zvítězilo v palestinských parlamentních volbách, přišlo o život 17 lidí.

Podobný problém vyvolal také akční film Údolí vlků, označovaný za rasistický a protižidovský. [celá zpráva]

Petici předá Palestinec

Protestní petici proti nominaci palestinského snímku předá v pátek americké Akademii filmového umění a věd palestinský mírový aktivista, řekl organizátor petice Jossi Zur. Při útoku na autobus v Haifě zahynul jeho tehdy šestnáctiletý syn Asaf. Palestinský snímek podle Zura naznačuje, že jednání Izraele neponechalo Palestincům žádnou jinou volbu, než sebevražedné útoky. "Jen těžko jsem si mohl neodnést z toho filmu přesvědčení, že jsem vrahem svého syna," řekl Zur.

Závěrečná scéna snímku A teď ráj ukazuje jednoho z atentátníku, jak nastupuje do přeplněného autobusu a film končí záběry na bílé plátno. Ponechává tak na divákovi, aby si utvořil svůj vlastní závěr. Rodiny obětí z Haify po shlédnutí filmu říkají, že takový závěr navozuje přesvědčení, že se atentátník v autobuse odpálil. "Žijeme v této bílé prázdnotě a pro nás to rozhodně není žádný ráj," říká Ron Kehrmann, jehož sedmnáctiletá dcera Tal zahynula při atentátu v Haifě.

Palestinský snímek A teď ráj získal šanci ucházet se o neprestižnější filmové ocenění spolu se snímky Don't Tell (Itálie), Veselé Vánoce (Francie), Sophie Schollová - Poslední dny (Německo) a Tsotsi (Jihoafrická republika). Český film Štěstí režiséra Bohdana Slámy se mezi pětici nominovaných cizojazyčných filmů nedostal. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám