Hlavní obsah

Íránské filmy potřetí v Praze

Právo, Věra Míšková

To nejlepší z aktuální íránské kinematografie představí třetí ročník Festivalu íránských filmů, který začne ve středu večer a potrvá do 12. ledna v pražských kinech Světozor a Bio Oko.

Foto: Právo - Petr Hloušek

Umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

Článek

Novinkou je Soutěžní sekce. Utká se v ní sedm snímků, které posoudí porotci v čele s dlouholetou uměleckou ředitelkou karlovarského festivalu Evou Zaoralovou a představitelem nové vlny íránského filmu, hercem a režisérem Manim Haghighim.

„Formu soutěže využíváme jako prostředku k ocenění tvorby umělců, kteří posouvají hranice filmového jazyka bez ohledu na prostředí, ve kterém pracují,“ vysvětluje prezidentka festivalu Torang Daneshmandová.

Festival zahájí nesoutěžní Skromné pohoštění za účasti režiséra Maniho Haghighiho. Pozornost zaslouží další nesoutěžní film, Minulost režiséra Asghara Farhadiho, jehož oscarový Rozchod Nadera a Simin uvedl první ročník festivalu. Vypráví příběh Íránce, jenž cestuje do Paříže, aby s bývalou ženou dořešil problémy týkající se rozvodu. Film je nominován na Zlatý glóbus.

V soutěži diváci uvidí i portrét života tradiční íránské rodiny Kostka cukru či režisérský debut Zasněžené sosny herce Paymana Moaadiho z filmu Rozchod Nadera a Simin. Drama Beze mne natočil představitel nové generace íránské kinematografie Bahram Tavakkoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám