Hlavní obsah

Hvězdné Divadlo v Plzni jde do třetí desítky

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do třetí desítky vstupuje letos v Plzni mezinárodní festival Divadlo, který každoročně v září nabízí výběr nejlepších domácích inscenací uplynulé sezóny a zajímavé hosty ze zahraničí.

Foto: Archiv mezinárodního festivalu Divadlo

Z představení Žebrácká opera

Článek

Od středy do 18. září uvítá 21. ročník festivalu v Plzni 24 souborů z Česka, Ruska, Polska, Maďarska, Lotyšska a Slovenska. Hlavní zahraniční hvězdou bude podle pořadatelů Strindbergova Slečna Julie v podání moskevského Divadla národů.

„Strindbergův příběh je přenesen v režii Thomase Ostermeiera do dnešního Ruska: Julie je dcera oligarchy, Jean její řidič. Inscenaci dominují hvězdy ruského divadla a filmu Čulpan Chamatovová a Jevgenij Mironov,“ řekla na tiskové konferenci vedoucí dramaturgické rady Kamila Černá. Slečna Julie se objeví 17. září i v pražském Divadle Hybernia.

Hru o Matce a Vlasti přiveze do Plzně jeden z předních divadelních souborů, Teatr Polski z Wrocławi. Příběh ženy, jež přežila holokaust, a její dcery slouží jako východisko k podobenství o závislosti, duchovním otroctví a hledání svobody.

I Klimáčkova inscenace Holokaust v podání bratislavské Arény přináší podobné téma, osud slovenských Židů. Druhým slovenským zástupcem bude bratislavská S. T. O. K. A. s autorskou inscenací Blaha Uhlára Pokus. K vrcholům festivalu se jistě zařadí i inscenace režiséra Alvise Hermanise Černé mléko, zkoumající kořeny lotyšského venkova.

Komediální vylehčení nabídne 42. týden budapešťského Divadla Bély Pintera, podle pořadatelů typ inscenace, v němž určující složkou je „hudba a temperament“.

Domácí program se letos soustředí na menší inscenace netradičního divadla. „Sleduje trend českého divadla, v němž se často to zajímavé odehrává na okraji – kabarety, autorské projekty, objevné dramatizace, nový cirkus, loutky,“ říká další dramaturg festivalu Jan Kerbr.

Premiéru bude mít v Plzni nové nastudování inscenace Buržoazie, kterou z brněnské Reduty přenáší její tým na jeviště pražského Divadla Na zábradlí v pozměněné podobě a s novým obsazením.

V Plzni se představí i Deštivé dny Divadla Ungelt, Ibsenův Eyolfek Divadla v Dlouhé, Havlova Žebrácká opera v provedení Klicperova Divadla z Hradce Králové. Ostravská Aréna přiváží inscenaci S nadějí i bez ní o osudu Josefy Slánské, liberecké Naivní divadlo parodii Loutky hledají talent, své inscenace představí i obě domácí scény.

Bohatý program nabídne i železniční zastávka Jižní předměstí, například inscenaci Magor brněnského Divadla U stolu představující odkaz Ivana Jirouse.

Reklama

Výběr článků

Načítám