Hlavní obsah

Hudební ceny Vinyla mají Povodí Ohře, Bílej kluk a ZVUK

– Praha

Hudební publicisté udělili cenu Vinyla za desku roku eponymnímu albu kapely Povodí Ohře. Objevem roku je pražský producent Bílej kluk, počinem roku aktivity nezávislé komunitní platformy ZVUK. Výsledky osmého ročníku hudebních cen, které vzešly z hlasování poroty hudebních publicistů, byly ve středu oznámeny v pražském Lucerna Music Baru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Západočeská rocková skupina Povodí Ohře získala cenu Vinyla v kategorii Deska roku.

Článek

Cenou pro vítěze byl už tradičně vinyl, o jehož grafický návrh se postaral konceptuální umělec Tomáš Vaněk, držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého a v současnosti rektor Akademie výtvarných umění v Praze.

"Sisiho (frontman kapely Povodí Ohře) textům, ve kterých se odráží trauma pohraničí, osobní rozklad i rychlé porevoluční změny, nesedne nic lépe než hardrock podlitý kytarovými sóly a temné country - jenom se to potvrzuje se současným úspěchem sehrané kapely, složené ze zkušených jmen domácí nezávislé scény," uvedl k desce roku člen Rady hudebních cen Vinyla Miloš Hroch.

V případě objevu roku porota konstatovala, že pražský producent Bílej kluk "je výjimečným producentským talentem, který už přesáhl žánrovou komunitu na internetu".

Cenu za počin roku si odnesli zástupci nezávislé komunitní platformy ZVUK, která si během necelého roku a půl fungování našla pevné místo nejen na kulturní mapě Prahy, ale celé České republiky. "ZVUK svými aktivitami podporuje vzdělávání, tvůrčí dialog a realizaci projektů v oblasti elektronické hudby a zvukového umění, nabízí kurzy, workshopy a přednášky, ale také cestu za novými formami komunikace a chování," uvedl další člen rady Michal Pařízek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám