Hlavní obsah

Hradní kaple jako velké umělecké téma

Právo, Peter Kováč

V sedmdesátých letech se nejúspěšnější knihou z oboru dějin umění stala dvoudílná publikace Dobroslavy Menclové České hrady. Autorka se na hrady podívala nejen z hlediska historie a archeologie, ale objevila je i jako velké umělecké téma.

Foto: Peter Kováč, Právo

Kaple svatého Kříže na Karlštejně je světově nejproslulejší hradní kaplí.

Článek

Na její průkopnickou práci navázal nyní historik umění František Záruba, který v Nakladatelství Lidové noviny vydal v letech 2015–2017 trilogii Hradní kaple – doba přemyslovská, doba lucemburská a doba poděbradská a jagellonská. Detailně se věnoval jejich stavební historii od 13. do 15. století, a to v širších evropských souvislostech. Klasifikuje typologii kaplí, zabývá se jejich umístěním z hlediska hradní architektury, věnuje se stylovému rozboru architektů a umělců. Trochu stranou zůstala jen ikonografie.

Kaple patřily k reprezentativním prostorům. Za Přemyslovců a Lucemburků nejzajímavější z nich objevíme na hradech panovníků, za Jagellonců se prosazují hradní kaple šlechty. České země se mohou pochlubit i světovým unikátem: císařskou kaplí sv. Kříže na Karlštejně, která ve 14. století patřila k nejprestižnější zakázce v celé Evropě.

Zárubova trilogie významně doplňuje nejen knihu Dobroslavy Menclové z roku 1972, ale také velmi žádané encyklopedie, které o českých hradech připravil jejich velký znalec Tomáš Durdík.

Obsáhlé fotografické přílohy pořídil pro knihy sám František Záruba, a to s velkým smyslem pro umělecké hodnoty středověké architektury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám