Hlavní obsah

Hrad Buchlov ovládli mistři černého řemesla

Mistři černého řemesla ovládli o víkendu hrad Buchlov na Uherskohradišťsku. Na devátý ročník Buchlovského kování přijelo 120 kovářů a nožířů z České republiky, Slovenska, Belgie, Norska a Polska.

Foto: ČTK

Kováři o víkendu předvedli své umění na hradě Buchlov.

Článek

Kováři vytvářeli přímo na místě svá díla. "Oproti loňsku jsme posílili tým, který se věnuje dětem. Ty si zkusí vykovat hřebík, učí se, co je to kovářské řemeslo, je o to velký zájem. Loni to dělal jeden kovář, letos už tři," podotkla pořadatelka Libuše Mikulová. Pro děti bylo připraveno také divadlo a různé dílny. Na hradě nechyběla soutěž v hodu kovadlinou. Představovalo se kování koní, v provozu byla také historická pec na tavbu železa.

Foto: ČTK

Letos se kovalo na 16 výhních. Na snímku Ondra Grosman.

Akce se každým rokem zvětšuje. "Začínali jsme na asi pěti výhních, bylo tady 25 kovářů. Teď by se jich ještě pár navíc vešlo," řekla Mikulová. Významné bylo podle ní před třemi lety přidání nožířská sekce. "Je o ni velký zájem, mezi lidmi i odborníky," poznamenala.

Na příští jubilejní ročník chtějí organizátoři připravit novinky, zatím je však nechtějí zveřejňovat. Přibývá také návštěvníků, loni akci navštívilo pět tisíc lidí, letos jich byl minimálně stejný počet.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám