Hlavní obsah

Hrabě Teleke z Tölökö. Vyšla kniha o kultovním Tajemství hradu v Karpatech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tajemství hradu v Karpatech, to je kultovní československá komedie, humoristický klenot a jeden z nejujetějších filmů v naší historii. Nezapomenutelné hlášky a postavy připomíná kniha Tajemství hradu v Karpatech & Jiří Brdečka, která obsahuje kompletní literární scénář a spoustu dalších zajímavostí.

Foto: 2media

Helena Růžičková a Michal Dočolomanský

Článek

Nadčasovou komedii napsal Jiří Brdečka v roce 1980. Dodnes se z ní citují repliky jako “Až řeknu Krleš, vezmem to šturmem“, „Karbonizujte koksohydráty” nebo “Tož bitvu sem presrál, ale dobro se vyspál“.

Za komunismu prý film nebyl považován za příliš úspěšný, ale postupně se zrodil kult hlavně mezi mladými diváky. Dnes na internetu najdete spoustu nadšených příspěvků od lidí, kteří v době vzniku filmu ještě ani nežili nebo se teprve narodili.

Foto: 2media

Jaroslava Kretschmerová v Tajemném hradu v Karpatech

Úvod Terezy Brdečkové a odborná studie Lukáše Skupy dávají nahlédnout do zákulisí zrodu filmu, včetně absurdního a politicky placeného mechanismu, v němž normalizační komedie vznikala. Nechybí množství fotografií z filmu, faksimile Brdečkových poznámek i dobových dokumentů.

Tajemství hradu v Karpatech byla parodie na verneovky, jenže parodie tak geniální, že v podstatě zastínila svou předlohu. Dnes už si toto spojení diváci ani nemusí uvědomovat, přesto se výborně baví.

Foto: 2media

Michal Dočolomanský a Vlastimil Brodský

Film byl poslední společnou prací scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského. Hraběte Felixe Telekeho z Tölökö si zahrál Michal Dočolomanský, barona Roberta Gorce z Gorců Miloš Kopecký a šíleného vědce Orfanika bravurně ztvárnil Rudolf Hrušínský. Vynikající bizarní rekvizity pocházejí z dílny Jana Švankmajera.

Jiří Brdečka (1917–1982) byl filmový scenárista, režisér, kreslíř, textař, spisovatel a filmový kritik. Pracoval například na snímcích Limonádový Joe aneb Koňská opera, Adéla ještě nevečeřela, Byl jednou jeden král a Vynález zkázy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám