Hlavní obsah

Hlavní cenu Trilobit má dokument Mečiar

Výroční ceny za nejhodnotnější audiovizuální počiny uplynulého roku udělil v Berouně Český filmový a televizní svaz FITES. Hlavní cenu Trilobit 2018 získala režisérka Tereza Nvotová za celovečerní dokument Mečiar.

Foto: HBO

Neublížil som! Mečiar byl velký herec, emocemi zaujal prostý lid.

Článek

Poctu za celoživotní dílo, konkrétně za „dlouhodobou umanutou produkci originálních televizních a filmových děl, která podstatně obohacují obraz české audiovizuální tvorby popřevratových let”, převzal v podobě Ceny Vladislava Vančury producent Čestmír Kopecký. Stojí za televizními cykly Česká soda, Bigbít, Chcete mě? či Šumná města, má podíl na vzniku filmů Díky za každé nové ráno, Knoflíkáři, Návrat idiota, Rok ďábla, Nuda v Brně či Karamazovi.

Dokument Mečiar je podle zdůvodnění poroty varovným portrétem vzestupu slovenského politika, který pomocí nevídané míry demagogie, populismu a víry ve vlastní lži dokázal demokratickou cestou uzurpovat moc, jež se neštítila ani zločinů. Nvotová tuto výpověď komentovala autobiografickými momenty ze svého dětství.

Cenu Josefa Škvoreckého za audiovizuální adaptaci literárního díla udělila porota polské režisérce světové pověsti Agnieszce Hollandové za zpracování románu Olgy Tokarczukové Přes kosti mrtvých. Koproducenty polsko-českého snímku, který je výpovědí o tom, že člověk není povýšen nad přírodu a její zákony, byly i Německo, Švédsko a Slovensko. Hollandová, která se z účasti omluvila, převzala před rokem v Praze titul doctor honoris causa Akademie múzických umění. Snímek vzápětí představila na Febiofestu jako svůj nejvíce „český” film. „Jsem ráda, že v něm funguje černý humor. Česká kinematografie mi byla inspirací,” uvedla tehdy.

Ceny Trilobit získali režisér Pavel Kačírek za hluboce lidský dokument Jak odchází prezident věnovaný Václavu Havlovi a představitelé hlavních rolí filmu Bohdana Slámy Bába z ledu Zuzana Kronerová a Pavel Nový. Dalšími oceněnými byli Robin Kvapil a Pavel Šplíchal - tvůrci anarchistické grotesky Všechno bude fajn. Je leporelem příběhů z Brna, věrně zrcadlících surreálnou absurditu naší reality.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám