Hlavní obsah

Herečka Tereza Ramba: Je skvělé, že teď točím komedii o lásce

Právo, Lenka Hloušková

„Jestli se takhle budete tvářit, nenatočíme to,“ směje se Tereza Ramba. Její slova míří k vozu s pětičlennou posádkou, v němž sedí také Lukáš Langmajer a Michal Isteník. Místo děje: Moravská Nová Ves. Cíl zúčastněných? Dokončit záběr nového snímku 3Bobule.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tereza Ramba a Kryštof Hádek

Článek

V tamní vinařské uličce Výmol se filmaři sešli před devátou ranní. „Aspoň jsme nemuseli brzy vstávat,“ hodnotí to herec Kryštof Hádek. Možnost přispat si ovšem přináší s sebou také to, že z placu půjdou později. „Tomu se říká posunutá, natáčení obvykle končívá po deseti dvanácti hodinách, tedy dnes asi kolem desáté večer,“ odhaduje. Ještě že od horka, které v tu chvíli v Česku panovalo, chrání štáb vzrostlé ořešáky, napadá mě.

„Ticho, jedeme znovu,“ zazní poiksté z míst, kde stojí kameraman Jan J. Filip a režisér Martin Kopp. Ve známé vinařské uličce nastane absolutní klid. Vzápětí vidím, jak se k jednomu ze sklípků blíží policejní automobil, což bedlivě sledují Kryštof Hádek, Tereza Ramba (dříve Voříšková) a dvě děti (s tím v břiše paní Ramby vlastně tři). „Stop,“ ozve se znovu od kamery. „Musíš si najet líp,“ zazní výtka. Řidička z prostranství vycouvá, aby se opět rozjela…

Obraz 92, jak jsou záběry nazvané ve scénáři, se podaří natočit, počítám-li dobře, na popáté. Což z pohledu filmařů vážně není žádné velké číslo. Pan režisér po zdařilé dílčí práci vyhlašuje pauzu na oběd. Jsou tři hodiny odpoledne a všichni mizí směrem catering.

Trojka? Ani náhodou

Letní komedie 3Bobule je, jak se říká, z hlediska producenta, vinaře z Bulhar Tomáše Vicana téměř sázka na jistotu. Diváci se v ní opět setkají s oblíbenými herci: s Rambou, Hádkem a Langmajerem. To, že se jim komedie z vinařského regionu líbí, dokázali již v minulosti.

Na každý předešlý díl si koupilo lístek přes tři sta padesát tisíc lidí.

Přesto Tereza Ramba říká, že hrát opět postavu Kláry zprvu odmítla: „Byla jsem rozhodnutá s Bobulemi po dvojce, která se podle mě tak úplně nepovedla, skoncovat. Proto jsem nejdřív Tomášovi řekla rezolutní ne. Jsem ale zvyklá číst všechny scénáře, jež mi posílají, tak jsem dala šanci i 3Bobulím. Po jeho přečtení se mé ne změnilo v ano“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filmová rodina

Naráží tak na to, že pod trojku se podepsal scenárista Matěj Podzimek (autor televizních hitů Dukla 61 a Metanol – pozn. red.). „Navazujeme v lecčems na jedničku, jenže mnohem smutněji. S Kryštofem už nejsme mladí, divocí a nadšení. Řešíme obvyklá trápení lidí našeho věku. Pereme se s firmou, rodinou, vinařstvím i vlastním vztahem,“ prozrazuje alespoň maličko z děje. Vzápětí zavzpomíná na dobu před dvanácti lety, kdy na jižní Moravě natáčela jedničku: „Vracím se sem po letech a jsem opět nadšená. Tenhle kraj mám moc ráda.“

Změna ve scénáři

A zatímco jedničku a dvojku Bobulí točila jako svobodná, ve trojce bude v titulcích její nové příjmení Ramba. Nová je pro ni při práci i další situace, těhotenství, kvůli němuž se scénář trojky poněkud měnil. „Naštěstí scenáristé nepoužívají těhotenství jako důležitý, a už vůbec ne třeba vydírací prvek, na což jsem byla velmi citlivá. Je taky skvělé, že právě v tomhle období točím optimistický film o lásce, za hezkého počasí, co víc si mohu přát,“ usmívá se.

Narozdíl od prvního a druhého dílu protentokrát víno ani neochutná. „Alkohol teď samozřejmě nepiju. Jinak si vybírám lahev spíše než podle barvy podle kvality. Kamarádím s vinařem Staňo Mádlem, Morava tak jezdívá v posledních letech do Prahy za mnou. Babička pije jen jeho rulandu,“ prozrazuje. Přes lásku k jižní Moravě, bobulím v tekutém stavu i Bobulím také rozhodně vylučuje, že by se stala vinařkou z povolání jako Klára. Vše vysvětlí prostě: za životní ideál považuje stav, kdy majetek „dokáže sbalit do jedné krosny“.

Herec Kryštof Hádek, jenž hraje jejího filmového partnera Honzu, to má se vztahem k vínu, ke kraji, kde se komedie natáčela, podobně: „Rád jsem se sem vrátil, trojka Bobulí vypovídá o tom, že film a tohle téma u diváků fungují.“ Se smíchem dodá, že se díky příběhu, podobně jako Tereza, zorientoval ve víně. Upřednostňuje dobré suché odrůdy: „Troufám si říct, že si už umím vybrat.“ Prozradí dále, že jeho postava dávno není tím městským floutkem, který má vše na háku. Naopak. Život ho dosti doběhl, možná spíš předběhl…

Jsem ten z Bobulí

Zmíní, že natáčení pokračování jednoho příběhu jako profesionál v sobě moc neřeší: „Trojky bývají někdy lepší než dvojky. I proto jsem se dalšímu dílu Bobulí nebránil. Mě si s nimi navíc lidé celé roky stále spojují, ač jsem od té doby natočil další věci. Obvykle zazní cosi ve smyslu: Vy jste hrál v Bobulích, což o něčem vypovídá.“

Shrne, že v rámci profese nabízené role netřídí na ty v komedii, ty vážné, ty intelektuální: „To bych se v Česku nikam nedostal. Moje práce je ve filmech hrát. V mém oboru neexistuje něco jako start a cíl. Každému z nás se navíc jako divákovi, člověku líbí něco jiného. Já nejsem ten, který za ostatní rozhoduje, co to má být.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na natáčení se sešla skvělá parta.

Ač si spolu povídáme v poetickém Výmolu, nedá mi to nezeptat se na jinou jeho úspěšnou, poměrně nedávnou roli: vraha v televizní Kleci režírované Jiřím Strachem. Ztělesnil padoucha s andělskou tváří, jenž utrápí Jiřinu Bohdalovou k smrti. „Jo, ta lidi asi zaujala. Dva dny po odvysílání pořadu mi v nadsázce starší dámy v pekárně hrozily, že mi nic neprodají, jestli budu zlý na seniory,“ směje se.

Musí-li na mou prosbu přece jen srovnat žánr komedie a emočně vypjatého projektu typu Klec, tvrdí, že těžké jsou oba: „Pro herce jsou důležité i věci kolem natáčení, kdo je režisér, kameraman, jak s nimi vychází… A ambice 3Bobulí je jasná. Jde o čistý, odpočinkový příběh s jediným cílem: pobavit diváky, což je také třeba.“

Posun? K realitě života

Tereza Ramba k tomu doplní: „Naše postavy se prostě posunuly. Máme rodinu, dospělejší trable, ale stále to zůstávají Bobule.“ Zvědavcům ještě napoví, že kdysi velmi romantická láska Kláry a Honzy dostává opravdu vážné trhliny: „Vždyť i to mé těhotenství není jaksi důležité. Nikdo mi nehladí břicho, nikdo o novém dítěti nemluví. Jako by tam ani nebylo. Klára je těhotná, žije sama a musí se s tím nějak vypořádat. I to je život.“

Zatímco oblíbená herečka má díky nové životní roli maminky o budoucích týdnech poměrně jasno, Kryštof Hádek je stráví pracovně. Na podzim ho čekají menší role v projektu ČT o Boženě Němcové a v Bouráku režiséra Ondřeje Trojana. „Někdy v únoru bude mít také premiéru film Modelář režiséra Petra Zelenky, v němž mám hlavní roli,“ zmíní.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

3Bobule

Natáčení začalo v polovině července v Praze. Následně se filmaři přesunuli na jižní Moravu, kde s přestávkami pracovali do poloviny srpna.

Komedie z moravských vinic představí divákům vedle Moravské Nové Vsi mimo jiné obce Sedlec, Bulhary, Strachotín, Věstonice, Pavlov, Zaječí.

Vedle Terezy Ramby a Kryštofa Hádka si ve snímku zahráli třeba Miroslav Táborský, Marian Roden, Michal Isteník…

Scénář napsali Matěj Podzimek a Tomáš Vávra. Režie se ujal Martin Kopp (Bajkeři, Vyšehrad, Tátové na tahu, Ohnivé kuře…). Hudbu skládá Jan P. Muchow.

Premiéra má být v březnu 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám