Hlavní obsah

Herci hromadně opouštějí Národní divadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po Richardu Krajčovi, Ondřeji Pavelkovi a Davidu Prachařovi, kteří oznámili odchod z Národního divadla, na protest proti odvolání šéfa první scény Jana Buriana, podali podle sdělení tiskového mluvčího činohry ND Tomáše Staňka výpověď i další herci. Konkrétně Miroslav Donutil, Jan Dolanský, Martin Pechlát, Filip Rajmont, Alois Švehlík, Pavla Beretová a Eva Salzmannová, tedy přední osobnosti činohry naší první scény.

Foto: Milan Malíček, Právo

Richard Krajčo s cenou Thálie

Článek

Buriana ve čtvrtek nečekaně odvolal ministr kultury Jiří Balvín.

"Situace kolem Národního divadla a ministra Balvína mě donutila k mé rezignaci v souboru činohry naší první scény," uvedl na Facebooku Krajčo.

„Poslal jsem do ND svou písemnou protestní výpověď. Není to poprvé, co ze dne na den odvolávají ředitele ND, a zdá se, že žádné protesty, debaty ani stávková pohotovost už nejsou nic platné. Nechci, aby o mém životě rozhodovali blázni,” zareagoval na poslední kroky ministra herec Ondřej Pavelka.

Proti odvolání se postavily i výbor Jednoty hudebního divadla Praha a Herecká asociace. Protestuje i expertní komise, která po výběrovém řízení doporučila Jana Buriana jako nejlepšího kandidáta. Způsob jeho výběru prý odpovídal standardům výběru ředitele podobných institucí v Evropě.

Právě to, že Burian nevzešel z otevřeného výběrového řízení, ale z uzavřeného, označil Balvín za jediný důvod odvolání. Burian se měl funkce ujmout ve čtvrtek, v ND tak strávil jen několik hodin.

Někteří znalci poukazují na to, že ministr mohl být ovlivněn názory odborářů. Burian v ND navíc provedl v uplynulých měsících se skupinou ekonomů vnitřní hloubkový audit. Ten ukázal na nezákonné postupy, na nichž se podílely odbory a správní ředitelka. Tu se Burian chystal odvolat.

Odešlo vedení opery i činohry

Už během dne na protest proti Balvínovu jednání rezignoval šéf činohry ND Michal Dočekal a také šéfka Opery ND a Státní opery Silvia Hroncová. Šéf baletu Petr Zuska rezignaci zváží, nyní je na dovolené.

Balvín se podle vyjádření odvolaného Buriana hodlá rozloučit rovněž s šéfem Národní galerie Jiřím Fajtem.

Kroky člena kabinetu, který doposud ani nepožádal Sněmovnu o vyslovení důvěry, roztrpčily a zaskočily politiky napříč spektrem. Členové sněmovního výboru pro kulturu jsou podle Stanislava Polčáka (TOP 09 a STAN) kroky ministra zděšeni. Za skandální považují chování ministra zástupci ČSSD i ODS. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám