Hlavní obsah

Harry Potter je v ČR oblíbenější než Pán prstenů a bible

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští čtenáři určili jako svoji nejoblíbenější knihu ságu o kouzelnickém učni Harry Potterovi, kterou píše od poloviny 90. let skotská autorka Joanne K. Rowlingová. Na druhém místě skončil Pán prstenů Angličana J. R. R. Tolkiena a třetí místo patří bibli. V anketě Moje kniha trvající od 1. března do konce září tak rozhodlo více než 93 000 hlasujících.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výklad přednášky byl podložen četnými fotografiemi z publikací i z vlastní tvorby lektora RNDr.Hynka Skořepy.

Článek

Výsledky soutěže v pondělí pořadatelé oznámili v pražské Městské knihovně, kde se jako součást prvního dne celostátního Týdne knihoven konalo velké veřejné čtení. Na něj lidé přicházeli se svými oblíbenými knížkami a četli z nich své úryvky. Vyhlášení výsledků se zároveň konalo i v dalších knihovnách, které se zapojily do ankety Moje kniha.

Pořadatelé oznámili celkem 50 titulů, které mají čeští čtenáři nejraději. O prvenství přitom rozhodlo 4301 hlasů, pro Pána prstenů hlasovalo 2687 čtenářů a bronzovou příčku udělilo knize knih 1996 lidí. Jen o osm hlasů méně dostal Jirotkův Saturnin na čtvrtém místě a 1082 hlasy čtenáři na pátou příčku vyzdvihli klasiku české četby, Babičku Boženy Němcové. Další knihy již dostaly pod tisíc hlasů.

5 nejoblíbenějších knih
Harry Potter4301 hlasů
Pán prstenů2687 hlasů
Bible1996 hlasů
Saturnin1988 hlasů
Babička1082 hlasů

Krteček i Ferda mravenec skončili v první dvacítce

V první desítce už není žádný český autor - jsou v ní tituly Egypťan Sinuhet, Malý princ, Co život dal a vzal, Vejce a já a Děti z Bulerbinu. "V seznamu je hodně titulů z oblasti literatury pro děti. Neznamená to ale, že by hlasovali jen děti, spíše to naznačuje, že četba v dětství ovlivňuje člověka na celý život," řekl ČTK předseda pořádajícího Svazu knihovníků a informačních pracovníků.

V první dvacítce jsou ještě Krtečkova dobrodružství Zdeňka Milera, Sekorův Ferda mravenec, Robinson Crusoe Daniela Defoa, dva tituly Jaroslava Foglara a dvacátá nejoblíbenější kniha je titul Karla Poláčka Bylo nás pět.

Současní čeští autoři nebyli příliš úspěšní

V anketě se na žádném z míst v první padesátce neumístil nikdo ze současných českých autorů, a to ani nejprodávanější Michal Viewegh či Halina Pawlovská. Bodovala pouze autorka románů pro dospívající dívky Lenka Lanczová; v první padesátce měla dva tituly, na počátku ankety však mezi 200 nejoblíbenějšími knihami měla 12 titulů.

Celostátní anketu Moje kniha - hledáme nejoblíbenější knihu obyvatel České republiky organizuje Svaz knihovníků a  informačních pracovníků ČR ve spolupráci se 500 knihovnami, knihkupci a dalšími institucemi.

Cílem je nejen zjistit nejoblíbenější knihu obyvatel České republiky, ale také zdůraznit  význam četby pro vzdělání i každodenní život, zvýšit potěšení z četby, rozšířit čtenářský výběr literatury, získat nové čtenáře a  podporovat diskusi o četbě. Oproti Velké Británii, kde se do ankety zapojilo 750 000 čtenářů, je necelých 100 000 v Česku méně. I tak jsou ale pořadatelé s účastí spokojeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám