Hlavní obsah

Harry Potter: Hrdinové se definitivně loučí s dětstvím

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova pár dní před tím, než se na pultech knihkupectví objeví v angličtině sedmý díl knihy J. K. Rowlingové o kouzelníkovi Harry Potterovi, vstupuje na plátna českých kin filmová verze pátého dílu Harry Potter a Fénixův řád.

Článek

První šanci vidět jej mají diváci již ve středu o půlnoci. Také v pražském kině IMAX, jež jako jediné v Česku nabízí posledních dvacet minut filmu ve formátu IMAX 3D Experience, které umožňuje trojrozměrné vidění. Od zítřka se v kinech nový Harry Potter objeví ve 40 kopiích.

Pátým dílem Harry a jeho kamarádi definitivně přicházejí o bezstarostné dětství. Zlo proniklo už i do bradavické školy a Harry zjišťuje, že to nemusí být jen Voldemort a jeho stoupenci Smrtijedi, kdo si libují v mučení nevinných obětí. Ministerstvo kouzel dosadí do Bradavic novou profesorku černé magie Dolores Umbridgeovou, za jejíž cukrově růžovou róbou i přeslazeným úsměvem se skrývá rafinovaná krutost a zloba.

Film je pro otrlejší diváky

Pátý Harry Potter rozhodně není pro malé děti. Už první scéna napadení Harryho a Dudleyho mozkomory dokáže vyděsit i otrlého diváka. Ale nejde jen o černočernou atmosféru filmu. Harry a jeho kamarádi se stávají patnáctiletými teenagery, kteří jsou nuceni se vyrovnávat se světem dospělých, a dokonce jsou i povinni převzít za něj odpovědnost. Příležitostí k odlehčenému smíchu citelně ubylo a je to spíš humor suchého či černého anglického ražení.

Scenárista Michael Goldenberg byl postaven před neřešitelný úkol převést osm set stran románu do 140 minut filmu tak, aby zaujal diváky a uspokojil čtenáře Rowlingové. Zvládl to ale na výbornou. Příběh nemilosrdně oklestil od epizod a upovídaný pátý díl, libující si v dlouhých popisech Harryho duševního stavu, zkoncentroval do příběhu jeho boje s Voldemortem, pokoušejícím se ovládat i jeho mysl, a to způsobem, jenž nepostrádá poutavost a graduje k velkolepé závěrečné bitvě na ministerstvu kouzel.

Režisér David Yates vstoupil do potterovského světa vůbec poprvé, a to ze světa televize. To ale neznamená, že v pátém dílu nenajdeme velké filmové scény, jako je již zmíněná bitva, v níž diváci ocení i choreografii Paula Harrise nebo speciální vizuální efekty Tima Burkeho. Čtenáři knihy rozhodně nebudou zklamaní filmovou podobou záhadných koní testrálů či Hagridova nevlastního bratra, obra Drápa.

Lepší herecké výkony

Yatesovi se také podařilo dovést nyní již takřka dospělé herce k propracovanějšímu hereckému výkonu. Daniel Radcliffe kromě akčních scén musel zvládnout i vyjádření pocitu naprostého osamění a post učitele Brumbálovy armády, stejně tak jako první polibek se spolužačkou Cho Changovou (Katie Leungová). Tento moment řeší Yates rozjasněním temné atmosféry filmu ve stylu milostné romance: rašící jmelí a něžné ocumlávání nezkušených milenců vyvolává smích i dojetí.

Kromě osvědčených hrdinů a jejich představitelů, jako je Hermiona Grangerová (Emma Watsonová), Ron Weasley (Rupert Grint), Albus Brumbál (Michael Gambon), profesorka Gonagalová (Maggie Smithová) či Severus Snape (Alan Rickman), se objevují některé nové postavy a jiným zase - zejména Siriovi Blackovi (Gary Oldman) či Nevillu Longbottomovi (Matthew Levis) - scénář i režie přidává na významu.

Z nových postav je jednoznačným ziskem obsazení Lenky Láskorádové Evannou Lynchovou, která si roli vybojovala proti 15 tisícům uchazeček. Vytvořila z ní posmutněle zasněnou dívku, jejíž "jinakost" ladí s Harryho vykořeněností. Výborná je významná divadelní a filmová herečka Imelda Stauntonová jako Dolores Umbridgeová. Vzdor názvu Harry Potter a Fénixův řád postihlo krácení předlohy právě nejvíce ostatní postavy řádu bojujícího proti Voldemortovi.

Filmový Harry Potter nezůstal za knihou ani co do morálního poselství o hodnotě přátelství a lásky, jež románová série trvale sleduje. "Máme něco, co Voldemort nemá, za co stojí bojovat," říká Harry kamarádům v závěru filmu. Naštěstí to dále nerozvádí, jinak by film překročil únosnou hranici didaktičnosti.

Harry Potter a Fénixův řád

USA 2007 Režie: David Yates, scénář: Michael Goldenberg

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám