Hlavní obsah

Hard-rockoví dinosauři Deep Purple zaburácejí u Brna

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legenda se vrací. Britská skupina, o které se v nadsázce říká, že je jen o trochu mladší než čert, pokračuje v činnosti i letos. Kořeny rocku připomene 4. srpna ve Slavkově u Brna.

Článek

Deep Purple zahrajou poprvé v historii v zámeckém parku ve Slavkově. V současnosti vystupují ve složení Ian Gillan – zpěv, Roger Glover – baskytara, Steve Morse – kytary,  Ian Paice - bicí, Don Airey - hammondky.

Jedna z nejvýznamnějších skupin všech dob si prošla řadou krizí a personálních výměn, ale styl si zachovává. Naposledy nahradil hammondkového mistra Jona Lorda klávesák Don Airey.

Párplové se zformovali ve Velké Británii v roce 1968. Tehdy zvuku začínající skupiny dominovaly spíše hammondky než elektrická kytara. Debutové album Shades of Deep Purple nastavilo vysokou a lehce psychedelickou laťku. Dodnes je velmi ceněno, stejně jako další The Book of Taliesyn (rovněž 1968), které přineslo hit Kentucky Woman.

V roce 1969 vydávají méně známé album Deep Purple. Tehdy se ke skupině dostává nejslavnější vokalista Ian Gillan, který s ní vystupuje dodnes.

Sedmdesátá léta přinesla kultovní desky jako In Rock roku 1970 (hity Speed King, Child in Time), dále Fireball v roce 1971 se stejnojmenným hitem na začátku a konečně Machine Head (1972). Se zpěvákem Davidem Coverdalem pak vyšly desky Burn a Strombringer, na kterých se do hard-rockové masy vkrádají prvky funku.

I když novější alba už nejsou tak oblíbená, celkově prodali Deep Purple asi 100 miliónů desek a hity jako Black Night, Child In Time a Smoke On The Water dávno vstoupily do dějin.

Vstupenky se prodávají v síti Ticketpro do konce roku za 690 korun a potom za 790 korun. V den koncertu za 990.

Reklama

Výběr článků

Načítám