Hlavní obsah

Hapka oslavil 10. výročí padesátin ve Státní opeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Písně skladatele Petra Hapky v pondělí večer zazněly v podání jeho oblíbených interpretů v zaplněné Státní opeře v Praze. Koncert se uskutečnil u příležitosti Hapkových 60. narozenin, ovšem s více než čtyřměsíčním zpožděním. Autor mnoha písní i hudby k desítkám filmů totiž své šedesátiny oslavil již 13. května.

Foto: Anna Čelouchová

Bílá paní na arkádě mníšeckého zámku.

Článek

 Šansoniérka Hana Hegerová, která se charakterizovala jako Hapkova "nejstarší subreta", připomněla mnohaletou spolupráci se svým "dvorním autorem" hity Vana plná fialek nebo Levandulová. Hegerovou na koncertu 10. výročí padesátých narozenin Petra Hapky doprovázel početný orchestr pod taktovkou Petra Maláska

Pro změnu písničkář Jaromír Nohavica si při zpěvu svých vlastních písní vystačil jen s doprovodem kapelníkova klavíru; v Písni o noci zněl ztichlým sálem dokonce jen jeho hlas. Během večera oslavenci z filmového záznamu promítaného na plátně nad pódiem gratulovala řada jeho spolupracovníků a přátel ze světa hudby, filmu i těch, s nimiž Hapku spojují jiné zájmy. Blahopřáli mu režiséři, skladatelé, textaři, kamarádi i příbuzní.

Hapka tvoří nejčastěji večer

Umělecký záběr Petra Hapky je velmi široký. S láskou se věnuje například filmové hudbě. Jeho skladby lze slyšet například v dílech Akce Bororo, Páni kluci, Tisícročná včela či v některých televizních seriálech, dokumentech i zábavných pořadech. Jeho hudbu tak můžeme slyšet v novém seriálu České televize Náměstíčko. Text napsal Hapkův častý spolupracovník Michal Horáček a nazpívala ji Hana Hegerová.

Skládal i pro Karla Gotta, Václava Neckáře, Helenu Vondráčkovou a další. Jeho prvním textařem byl Petr Rada, pak přišla spolupráce s Michalem Horáčkem. Hapka je otcem šesti dětí, které má s pěti ženami. Ve svých šedesáti letech nedá dopustit na oblíbený motocykl Hearley-Davidson. K tvorbě usedá nejčastěji až večer, neboť prý "nelétají cizí myšlenky" a on má "celý prostor pro sebe".

Duet pro Kirschner a Nohavicu

Téměř každý rok potěší skladatel své fanoušky výjimečným projektem nebo alespoň mimořádně zdařilou písničkou. Letos si největší radost udělal duetem, který napsal pro hvězdu slovenské popové scény Janu Kirschner a známého českého písničkáře Jaromíra Nohavicu. Písnička vyjde na novém CD, na němž pracoval několik měsíců se svým přítelem, textařem Michaelem Horáčkem.

"Myslím, že duet je mimořádný a mám z něj neskutečnou radost. Jenom je mi líto, že jich pro tuto dvojici nemohu napsat víc. Jde o velmi zajímavé osobnosti, mám taková spojení rád a hrozně se mi pak výsledek líbí. Navíc se domnívám, že v tomto případě to bude pro mnoho lidí skutečně příjemné překvapení," řekl Petr Hapka agentuře Korzo .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám