Hlavní obsah

Gregory Porter se sešel na pódiu s Ondřejem Pivcem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojnásobný držitel prestižní hudební ceny Grammy, americký zpěvák a skladatel Gregory Porter vystoupil v pondělí večer v zaplněném pražském Foru Karlín. Přijel v rámci koncertní série k vydání svého nového alba Nat King Cole & Me, které vyšlo v říjnu roku 2017.

Foto: Petr Horník, Právo

Gregory Porter i v Praze vystupoval s neodmyslitelnou pokrývkou hlavy.

Článek

V jeho doprovodné kapele se na Hammondovy varhany představil český jazzový hudebník Ondřej Pivec, který žije v New Yorku a s Porterem nahrál desku Take Me to the Alley (2016), jež byla oceněna Grammy v kategorii Nejlepší jazzové vokální album.

Právě Pivec dostal během koncertu dost prostoru k tomu, aby prokázal své hráčské mistrovství. Podobně velký prostor měl i hráč na tenorsaxofon Tivon Pennicot, jemuž patřilo nejvíce sólových pasáží a který svou hrou posunoval skladby Portera nejvíce k oblasti jazzu. Oba hudebníci byli za své výkony odměňováni vřelým potleskem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Pivec byl členem doprovodné Porterovy kapely.

Porter během večera představil jak písně z nového alba, tak starší. V jeho tvorbě je fúze jazzu, soulu, blues, popu a gospelu a jeho největší zbraní je přirozeně krásný sametový hlas. Představil ho jak v sousedství hry celé kapely, tak v písničkách, které zazpíval pouze v doprovodu klavíristy Chipa Crawforda. V programu se dostalo i na sólové vstupy basisty Aarona Jamese a bubeníka Emmanuela Harrolda.

Gregory Porter je na hudební scéně od konce devadesátých let. Nezaměnitelným hebkým barytonem si za nějaký čas poměrně získal hudební svět a jeho první deska Water vyšla v roce 2010.

Čtyři jeho vydaná alba byla odměněna pozvánkou na udílení cen Grammy. První dvě (Water a Be Good) získala nominaci, třetí a čtvrté (Liquid Spirit a Take Me to the Alley) mu přinesla cenu v podobě zlatého gramofonku.

Nejnovější kolekce Nat King Cole & Me je poctou jeho hudebnímu idolu, již zesnulému americkému zpěvákovi, pianistovi a skladateli Natu Kingu Coleovi.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám