Hlavní obsah

GLOSA: To psal F. L. Věk? Výzva ke zvýhodnění české hudby je mimo mísu

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI) a nezávislí vydavatelé emotivně žádají televize a rádia, aby se víc hrála česká hudba. Prý kvůli pandemii. Je jasné, že vážnou hudbu soukromá média hrát nebudou, jde tedy o hudbu populární. A proč bychom měli zavádět podporu zrovna pro český pop?

Foto: Česká televize

Nežijeme v době F. L. Věka, česká kultura nezmizí.

Článek

„V těchto týdnech zakoušíme nečekané a pro mnohé z nás dosud nezažité. Všudypřítomný ruch ustává. Náměstí a ulice měst, městeček i vesnic zejí prázdnotou. Panuje ticho. Nejistota. I tak ale všichni hledáme a doufáme v radost. Ač odděleni, spojujeme se. Pomocí potřebným, rouškami, sdílením, vzájemnou podporou. A v neposlední řadě také hudbou,“ vzkázala ČNS IFPI.

Muzikanti prý žijí v obavách a pomáhají „nám všem zahánět chmury emocemi“, tvrdí dále.

Zapomínají ale na fakt, že česká populární hudba u některých posluchačů chmury spíše vyvolává a prohlubuje.

Nezištnost obchodníků

„Pojďme se stejnou nezištností a rozmanitostí rozšířit českou hudbu i za hranice nynějších přenosů na Facebooku, Instagramu či YouTube. Hrajme ji v co nejhojnějším počtu v rádiích, televizích i dalších médiích! Naše hudba nás teď potřebuje!“ vyzývají k nezištnosti profesionální obchodníci s hudbou.

Od dob F. L. Věka už uběhla dost dlouhá doba a dnes není třeba se strachovat, zda přijede císařpán na korunovaci do Prahy a zda se v metropoli nebude mluvit víc německy než česky. Buďme klidní. Zlostná Teutonie už nás nezahubí, česká kultura přežije i bez díla Terezky Kerndlové a Michala Davida. A IFPI nemá nikomu radit, jakou produkci má poslouchat. Vzdělaný občan se bez toho hravě obejde.

Reklama

Výběr článků

Načítám