Hlavní obsah

Glenn Danzig vystoupí v létě poprvé v Čechách

Novinky,

Americký zpěvák a hudebník Glenn Danzig vystoupí v létě vůbec poprvé v České republice. Představí se na festivalu Brutal Assault, který se bude konat mezi 8. a 11. srpnem. Danzig tam zahraje v rámci turné ke třiceti letům jeho sólové kariéry.

Foto: Paul Brown/ Obscure

Glenn Danzig

Článek

Danzig je jednou z nejvýraznějších postav rockové hudby. Na přelomu 70. a 80. let stál u vzniku horor punku, když punkovou přímočarost obohatil v kultovních Misfits o témata béčkových hororů. Po odchodu založil v roce 1983 Samhain, kde horor punk a hard core spojil s prvky gotického rocku.

Po čtyřech letech se kapela rozpadla a Danzig se vydal na sólovou dráhu, kde rozvíjel své pojetí, přičemž se inspiroval i hard rockem. Během prvních šesti let vydal Danzig s doprovodnou skupinou první čtyři alba, odlišující se jen čísly. Jsou na nich klíčové skladby Mother nebo Twist Of Cain.

V tvorbě pokračoval Danzig i po rozchodu doprovodné kapely ale dál, i když alba od sebe dělily delší intervaly. Poslední, desáté Black Laden Crown vyšlo loni po sedmileté pauze, což bylo trochu nečekané, protože Danzig se v roce 2016 připojil k Misfits, u nichž začínal. Kapela má nyní hvězdné obsazení, protože v ní hraje kromě původního baskytaristy Jerryho Onlyho i jeho bratr kytarista Doyle Wolfgang von Frankenstein a bubnuje v ní Dave Lombardo. Vystoupí s nimi v letos v květnu s v Newarku. Léto ale bude patřit výročí začátku sólové dráhy.

Krom hudebního působení Danzig vlastní společnost Verotik vydávající komiksy orientované pro dospělé publikum, přičemž se sám podílí na tvorbě mnohých publikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám