Hlavní obsah

Gerhard Richter vystavuje v Praze obrazy za miliardy korun

Právo, Peter Kováč

Gerhard Richter, jeden z nejdražších malířů současnosti, vystavuje od středy do 3. září výběr svých nejvýznamnějších obrazů v paláci Kinských v centru Prahy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Gerhard Richter včera před jedním ze svých abstraktních děl.

Článek

Za jeho obrazy dnes platí sběratelé milióny dolarů. Rekordním se stala dražba jeho Abstraktního obrazu (599) z roku 1986, který u aukčního domu Sotheby’s v Londýně stál v únoru 2015 třicet miliónů liber, což je dnes téměř jedna miliarda korun.

Kdyby se spočetla cena Richterových obrazů zapůjčených do Prahy, jde o částku, která překračuje celoroční rozpočet českého ministerstva kultury.

„Naším cílem je představit v Praze reprezentativní soubor Richterových nejvýznamnějších obrazů, které jsme vybírali a v paláci Kinských instalovali v úzké spolupráci se samotným umělcem,“ řekl generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Napříč styly

Slavný umělec v únoru oslavil 85. narozeniny a k tomuto jubileu přichystal pět reprezentativních výstav v Muzeu Ludwig v Kolíně nad Rýnem, Muzeu Folkwang v Essenu, v Albertině v Drážďanech, v Kunstmuseum v Bonnu a také v pražské Národní galerii. Rozhodnutí je to možná překvapivé, dosud byl v Praze jen jednou, asi před čtyřmi roky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Na snímku je dílo nazvané Abstraktní obraz.

Původem je z Drážďan, ale na začátku roku 1961 přes Berlín, kde ještě nestála zeď, odešel do západního Německa. Dočkal se tam triumfálního úspěchu.

Richter se pohybuje svobodně napříč malířskými styly. Maluje tak, že obrazy vypadají jako rozostřené fotografie, pak zase vytváří zcela abstraktní obrazy. Inspiraci nalézá kolem sebe, ale i v osudech vlastní rodiny i v dějinách Německa.

Z Lidic je zapůjčen obraz Strýček Rudi, jenž je portrétem Richterova strýce, vojáka německého wehrmachtu. „Nechal se svést, tak jak tomu často bývá,“ říká o něm malíř.

V roce 1967 berlínská Galerie René Block uskutečnila výstavu věnovanou obětem nacistického vyvraždění Lidic. Richter se jí zúčastnil a svůj obraz Lidicím věnoval. Dnes je to z hlediska hodnoty nejdražší obraz současného umění na území České republiky.

Jiný obraz na výstavě připomíná psychiatra Wernera Heydeho, který se za války rozhodujícím způsobem podílel na likvidaci Němců, kteří údajně ohrožovali čistotu árijské rasy. Richterova teta Marianne, která trpěla schizofrenií, byla z tohoto důvodu usmrcena v psychiatrickém zařízení.

Abstraktní obraz Gudrun je nazván podle Gudrun Ensslinové, zakladatelky radikální levicové skupiny Frakce Rudé armády.

Řada obrazů je i věnována krajině. V krajinomalbě Richter působí jako novodobý německý romantik, pokračovatel odkazu Caspara Davida Friedricha pro německé umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám