Hlavní obsah

Gentlemanův jamajský kamarád Daddy Rings v Roxy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jamajský zpěvák Daddy Rings, který často spolupracuje s u nás již poměrně známou evropskou reggae hvězdou Gentlemanem, vystoupí ve středu v Praze. Klub Roxy se pokusí dostat do varu společně s kapelou House of Riddim a českoamerickým Afrodisiakem.

Článek

Daddy Rings (vlastním jménem Everold Dwyer) se narodil v roce 1971 na Jamajce, kde mu jeho hudebně založená rodina poskytla zázemí k tomu, aby se z něj stal úspěšný zpěvák a textař. Své první kroky směřoval jako kluk ke strýčkovu soundsystému Culture Shanty Hi-Fi, kde se naučil pracovat s mikrofonem.

Zpěvák, který mezi svými vzory uvádí jména jako Buju Banton, Shabba Ranks a Bob Marley, se neprosadil nijak rychle. Určité úspěchy zaznamenal až díky spolupráci s producentem a majitelem studia King Jamm, který do Daddyho vložil svou důvěru a v roce 1991 s ním natočil hned patnáct songů. Zanedlouho vydal debutové album Stand Out.

"S ním byl vyslán o šest let později do francouzského Cannes na hudební veletrh MIDEM, aby tam reprezentoval jamajskou hudbu. Evropské publikum z něj bylo unešené, na což zareagovali mj. britští Greensleeves Records a zažádali o evropskou licenci na jeho debut," popisuje Lukáš Kolíbal z Jahmusic.

Daddy nyní často pobývá v Německu, kde se seznámil s Gentlemanem a natočili spolu pár duetů. Kromě reggae se věnuje i hip-hopu, např. spolupracoval se skupinou Die Firma či zpěvákem Sékou z kapely Freundeskreis.

Své nejnovější album The Most High vydal loni a v rámci aktuálního turné po Rakousku si odskočí i do Prahy. Přesně podle slov Járy Cimrmana: "Praha - Österreich".

Reklama

Výběr článků

Načítám