Hlavní obsah

Genderová hvězdička zaplavila Německo, jazykovědci se postavili na odpor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná Genderstern nebo Gender-Sternchen (genderová hvězdička) je znaménko *, které v Německu už dlouho proniká téměř do všech slov označujících lidské bytosti. Třeba slovo umělci se píše Künstler*innen. K čemu to je? Vedle mužského a ženského pohlaví se tak i příslušníci dalších pohlaví cítí uznáváni.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Berlín (Ilustrační foto)

Článek

Některé úřady a univerzity už hvězdičku běžně užívají, ale jazykovědci se i v současné atmosféře politické korektnosti postavili proti. Rada pro německý pravopis rozhodla, že hvězdička zatím nebude patřit do pravidel němčiny. Chce dále pozorovat jazykovou praxi a dbát na zachování jednoty pravopisu ve všech německy mluvících zemích.

Používání takových znamének může podle odborníků v jazyce nadělat problémy a vést k nesprávným formám. Chtějí proto zabránit nekontrolovatelnému bujení nejrůznějších variant slov.

Člověk, který menstruuje? Jsem žena, směje se Rowlingová korektnímu jazyku

Kultura

Gendersternchen dobývá Německo už od roku 2009. Samotné slovo bylo v roce 2018 zvoleno anglicismem roku.

Rada pro německý pravopis je nejvyšší instancí v oboru pravopisu. Tvoří ji 40 odborníků z Německa, Rakouska, Švýcarska, Lichtenštejnska a německy hovořících částí Itálie a Belgie.

Anketa

Chtěli byste v češtině genderovou hvězdičku?
Ano
3,3 %
Ne
96,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17099 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám