Hlavní obsah

Freddie Mercury bez kapely. Neznámá verze písně Time je venku

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 1986 nahrál Freddie Mercury sólovou verzi písně Time v londýnských studiích Abbey Road. Zapomnělo se na ni, ale po letech se dočkala opožděné premiéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ztracená nahrávka Freddieho Mercuryho z roku 1986Video: DAVE CLARK PRODUCTIONS, Reuters

 
Článek

Skladba nemá nic společného se skupinou Queen. Freddie měl pouze pianistu, nikdo jiný v ní nehraje. Jde o jednoduchou verzi, kterou nahráli s producentem Davem Clarkem pro muzikálové album Time. Na stejném albu je také známá písnička In My Defence.

„Je to prostě jen Freddie a piáno, skutečně to ukazuje, jak úžasný byl zpěvák, jaký měl úžasný rozsah,” poznamenal Clark, který nahrávku našel po desítkách let.

Dlouho na skladbu myslel a snažil se ji někde objevit, ale nedařilo se mu to.

„Se zvukařem jsme prohledali všechno, nemohli jsme to najít. Teprve na konci roku 2017 jsme se o to pokusili ještě jednou a našli to, což bylo nádherné.“

Foto: ČTK

Zpěvák Freddie Mercury je stále nesmírně populární.

Takových zapomenutých nahrávek je ale mnohem více. V roce 2017 vydali Queen různé rarity z letitých pásek ležících v archívu. Téměř ke každé písničce našli alternativní verze. „Hlavní vokál je pokaždé jiný a stejně tak většina kytarových partů a mnoho dalších instrumentálních detailů,“ popsala kapela.

Freddie Mercury chtěl dokonce natočit desku s Michaelem Jacksonem, ale nikdy ji nedokončili. Dema vznikla v roce 1983 v Jacksonově domácím studiu.

Dvě největší světové pop hvězdy 80. let se ale nedokázaly sejít a pak se na projekt zapomnělo.

„Byly to skvělé písničky, ale čas byl problém, měli jsme tehdy moc práce,“ uvedl Freddie podle knihy Mercury: An Intimate Biography of Freddie Mercury.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám