Hlavní obsah

Frankfurtský veletrh zaplavily davy lidí i moře knih

Právo, Jaroslav Rudiš
FRANKFURT

Frankfurtský knižní veletrh letos patřil zejména literatuře z arabských zemí. Přijelo celkem dvě stě arabských spisovatelů a umělců. Pořadatelé odhadovali, že celková výše uzavřených kontraktů se vyšplhá k miliardě euro a počet návštěvníků dosáhne tří set tisíc.

Foto: Jiří Smutný

Úvodní panel výstavy

Článek

Svůj stánek zde mělo také Česko. "Nemůže se stát, aby tu Česká republika nebyla zastoupena. Snažíme se prezentovat české nakladatele, kteří o to mají zájem. Bohužel jich není tolik, chybí například velká nakladatelství zabývající se beletrií," řekl Právu Bohumil Fišer z ministerstva kultury. O české knížky byl podle něj na veletrhu zájem - zejména o obrazové publikace nebo dětské knihy.

Mezi tisícovkami knih, které v Německu vyšly u příležitosti frankfurtského veletrhu, se objevila i řada zajímavých novinek. Hudebník a spisovatel Sven Regener zde představil pokračování kasovního trháku Herr Lehmann o berlínském třicátníkovi, který příliš neví, co se životem. V novince Neue Vahr Süd se vydává do jeho mládí a do doby služby v armádě - a sklízí za ni skvělé kritiky. Podobně se daří Juli Zehové, která zaujala debutem Orli a andělé, jenž letos vyšel také česky. Letos nabídla novou knížku Spieltrieb.

"Frankfurtský veletrh je pro mě hlavně práce a stres. Je to trochu unavující. Na veletrhu v Lipsku jde více o literaturu, o její duši," srovnala Zehová dva velké knižní podniky v Německu, které do obou měst přitahují desetitisíce návštěvníků z celého světa. Frankfurt ale bezkonkurenčně vede.

Literární událostí těchto dní je v Německu také napínavá kniha Tupolew 134 další mladé autorky Antje Rávic Strubelové. Zpracovala v ní téma dramatického únosu východoněmeckého letadla do Západního Berlína v roce 1978 a mimoto podle kritiků skvěle zachytila konec pohádky o NDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám