Hlavní obsah

Francouzský nový cirkus na Letní Letné v Praze opět zazářil

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvykli jsme si, že francouzské soubory tzv. nového cirkusu, které se objevují na festivalu Letní Letná, znamenají výjimečný divácký zážitek. Ani letos tomu není jinak.

Článek

Vystoupení Cirque Trottola jsme obdivovali již před třemi lety. Tentokrát předvedli technicky brilantní i poetické představení Volchok, což je ruský výraz pro dětskou hračku – káču (totéž znamená italské slůvko la trottola). A stejně jako ona víří Volchok sledem výstupů volně spojených tématem lidských možností spoutaných tíhou břemene – lidského údělu.

Ten představují tři mohutné žoky, které aktéři vláčejí po scéně, hrbí se pod nimi, připoutáni k nim jako bezmocní brouci či dokonce uvězněni uvnitř. Zároveň však žoky slouží i jako svérázná trampolína, od níž se lze odrazit k volnosti. Tíha země a svoboda letu – to je Volchok.

Na své si přijdou milovníci pozemní akrobacie i smělých salt pod kupolí cirkusového šapitó. Zarostlý „unterman“ Bonaventure Gacon připomínající ruského mužika, usměvavý elegán Mads Rosenbeck a rozježený zrzavý skřítek dívky Titoune objevují s dětskou zvídavostí svět kolem sebe.

A přitom překonávají fyzikální zákony – masivní kovový žebřík balancuje lehce na smetáku, s nímž Mads Rosenbeck krouží po aréně, a po něm s neuvěřitelnou obratností šplhá Titoune. A když Rosenbeck roztančí po manéži dívčí šaty vlající na volné tyči na jeho smetáku, zmocňuje se vás kouzlo čiré poezie divadla i manéže.

Kouzla ve skleníku

Dvojice bývalých členů souborů Cirque O a Que-Cir-Que pod hlavičkou Atelier Lefeuvre & André nabízí v představení La Serre (Skleník) během pouhé půlhodiny skvostně vypracovanou klaunerii s řadou technicky precizních artistických i žonglérských čísel.

Klasický stereotyp hloupého a chytrého vyměnili za polonahého pierota se smutně udivenou tváří sloužícího svému línějšímu, ale ve skutečnosti velmi obratnému pánu.

Vše se dá proměnit v nástroj k žonglování – od dlažební kostky až po zahradnické kolečko. A dokonce i výměna kazety v magnetofonu je příležitostí k exhibici mrštnosti a vtipu. Schválnosti, které na sebe nastražují mlčenliví klauni ve Skleníku, stojí na principech technické brilance a umění divadelní pointy a rozhodně byste si je neměli nechat ujít.

Poslední příležitost je dnes, kdy pro velký zájem organizátoři Letní Letné přidávají tři představení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám