Hlavní obsah

Fotoreportér Práva vyhrál Czech Press Photo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cenu 11. ročníku soutěže Czech Press Photo Křišťálové oko udělila mezinárodní porota fotoreportérovi deníku Právo Václavu Jirsovi za snímek z paralympiády v Aténách. Na fotografii zachytil německého cyklistu Ericha Winklera, který skončil v časovce třetí.

Článek

Cena Křišťálové oko je udílena fotografii, kterou mezinárodní porota v soutěžních kategoriích hodnotí jak z hlediska novinářského i estetického a která nese významné poselství.  

"Vítězná fotografie zobrazuje okamžik vrcholného štěstí a lásky. Štěstí člověka, který zvítězil sám nad sebou, a vzájemnou lásku otce a dětí. Pro silné emoce divák téměř nevnímá závodníkovo tělesné postižení, " těmito slovy se vyjádřila Mezinárodní porota k vítězné fotografii.

Porotce Shahidul Alam řekl o vítězném snímku: "Posuzovat fotografii je těžká věc. Není to zápolení, kde můžeme výkon přesně změřit či zvážit. Hledali jsme snímek roku, jenž by nabízel poselství. Který by měl novinářské kvality - čili sděloval zprávu o něčem, co se stalo, a současně by to bylo i kreativně působící fotografické dílo. Jirsův snímek jsme vybrali jako symbol lidské důstojnosti. Člověk dokázal zvítězit nad sebou. Je to příběh o lásce a životě, citu a odhodlání. Fotografie šťastná i smutná, jež velice silným a strhujícím způsobem představuje mezilidské vztahy. O sportu přemýšlíme často jen z hlediska dosažených výsledků a rekordů. Toto je však především oslava života, lidského štěstí a solidarity. Myslím, že volba fotografie z aténské paralympiády na hlavní cenu Czech Press Photo byla šťastným rozhodnutím mezinárodní poroty."

"Vítězství jsem nečekal, myslel jsem, že získám ocenění v kategorii Sport," řekl Jirsa. Mezi sportovními snímky dostal Jirsa druhou cenu za sérii fotografií zahrnující i tu vítěznou. Handicapované sportovce fotografuje již od roku 1996. Poznamenal, že zatímco na snímku je vidět, že cyklista nemá pravou ruku, chybí mu i jedna noha. "Jezdí přitom na kole užívaném zdravými sportovci," dodal obdivně.

Křišťálové oko předá prezident

Jirsa obdrží křišťálovou cenu z rukou prezidenta republiky Václava Klause na vernisáži 14. listopadu v Božíkově síni Staroměstské radnice, která zahájí putovní výstavu CZECH PRESS PHOTO 2005. Výstava potrvá na Staroměstské radnici do 30. ledna 2006. Zároveň s oceněním převezme laureát ceny finanční odměnu ve výši 120 tisíc korun.  

Porota oznámila i výsledky všech osmi dílčích kategorií; výsledky Grantu Prahy provázeného stipendiem ve stejné výši, pořadatelé ohlásili již v neděli. Jeho držitelem se stal již podruhé Karel Cudlín, který by měl nyní rok dokumentovat kulturu v hlavním městě. Cenu dostal za fotografie Baletu Národního divadla a vyhrál s nimi i kategorii Umění.

Vítězové jednotlivých kategorií

AktualitaJan Šibík, ReflexPrvní dny po tsunami, Galle, Srí Lanka, prosinec 2004
ReportážJoe Klamar, AFP-Agence France PresseSrebrenica 10 let po masakru, 8.-11.7. 2005
Lidé, o nichž se mluvíJan Zatorsky, Týden, Instinkt, Nedělní SvětMinistr Pavel Dostál, 20.5.2005
Každodenní životJoe Klamar, AFP-Agence France PresseNovorozenci a hudba, Košice, 10.8.2005
PortrétMartin Kollar, Agence VU, ParisTV reportéři, New Orleans 2005
SportRoman Vondrouš, volný fotografKřivkův memoriál, Pardubice, 28.4.2005
Příroda a životní prostředíJoe Klamar, AFP-Agence France PresseHraví koně, březen 2005
UměníKarel Cudlín, volný fotografBalet Národního divadla, říjen - červen 2005

Všechna udělená ocenění včetně šesti čestných uznání a cen rozdávaných fotografickými firmami neleznete zde .

Profil Václava Jirsy

Václav Jirsa (1938) nejprve působil jako fotoreportér Večerní Prahy, od roku 1989 pracuje jako fotograf deníku Právo. V soutěži World Press Photo získal stříbrnou medaili za sérii z Velké pardubické, dále vyhrál soutěž Interpress, dvakrát získal ocenění Nejlepší sportovní fotografie roku.

 Z Czech Press Photo si odnesl už cenu Zlaté oko v kategorii sport za snímky z olympiády v Atlantě 1996. Zpočátku fotil hlavně kulturu a každodenní život, pak se mu osudem stal sport.

Reklama

Související témata:

Související články

Czech Press Photo vyhrál snímek sedláka

Hlavní cenu 9. ročníku domácí soutěže novinářské fotografie Czech Press Photo 2003 Křišťálové oko získal Ibra Ibrahimovič za fotografii Příběh sedláka Rajtera....

Výběr článků

Načítám