Hlavní obsah

Forman a Havel připravují scénář k filmu o mnichovské zradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný český režisér působící v USA Miloš Forman chystá spolupráci s bývalým českým prezidentem a dramatikem Václavem Havlem. Připravují spolu scénář k filmu o mnichovské konferenci ze září 1938, kdy západní velmoci zradily Československo a přenechaly území Sudet hitlerovskému Německu.

Článek

Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Předlohou k filmu se stala kniha francouzského spisovatele Georgese-Marca Benamoua Mnichovský přízrak. Ve francouzském originále vyšla vloni a autor ji pojal jako zpověď jednoho z účastníků mnichovské konference - bývalého francouzského premiéra Édouarda Daladiera.

Podle MfD zůstává otázkou, nakolik se bude Formanův film držet knižní předlohy, která akcentuje francouzskou perspektivu.

Český překlad Mnichovského přízraku vyjde příští týden s předmluvou Václava Havla.

Podle něj mnichovská dohoda, v níž evropské mocnosti před sedmdesáti lety vyjádřily souhlas se záborem českého pohraničí, poznamenala nebo ovlivnila atmosféru v naší zemi a její dějiny na dlouhá desetiletí. "Proto je velmi důležité, aby byla trvalým tématem naší reflexe," píše v předmluvě Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám