Hlavní obsah

Florencie: Italští experti hledají ztracené dílo Leonarda da Vinci

Právo, Michal Mocek

Florencie doufá, že záhy oznámí nález největšího díla Leonarda da Vinci. Místní experti pilně zkoumají obří fresku Giorgia Vasariho v tamním Palazzo Vecchio. Pod ní se podle univerzitního profesora Maurizia Seraciniho skrývá ztracený obraz Bitva u Anghiari.

Foto: Profimedia.cz

Leonardo da Vinci

Článek

Toto majestátní dílo, které bylo třikrát větší než Leonardova Poslední večeře, vytvořil slavný renesanční umělec v roce 1503 na počest svržení vládnoucího rodu Medicejských a vyhlášení republiky ve Florencii. Když se tento rod vrátil v polovině 16. století znovu k moci, nechali podle Seraciniho noví vládcové překrýt da Vinciho dílo novou freskou.

Malíř, kterého si vybrali, však až příliš dobře věděl, co zmizí pod jeho štětcem. Vasari byl totiž i prvním historikem italského renesančního umění a jeho dílo se vydává dodnes.

Proto prý udělal vše, aby se z Leonardova díla dochovalo co nejvíce. Podle Seraciniho nechal mimo jiné mezi svou freskou a obrazem Bitvy u Anghiari několikacentimetrovou mezeru.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Italský profesor ji pomocí rentgenových paprsků odhalil například za obrazem bojové standarty, na níž je místo válečného hesla jen podivná výzva: Cerca Trova (Hledej a najdeš).

Nově chce Seracini nasadit přístroj, který prozkoumá Vasariho fresku pomocí svazku neutronů. Doufá, že tak najde hmatatelnou stopu: důkaz, že za Vasariho dílem se skrývá ještě další olejomalba, u níž byl použit lněný olej – takový, jaký používal Leonardo da Vinci.

Skutečné problémy ale nastanou, pokud se Seraciniho teorie potvrdí. Odstranit nynější fresku, aby se znalci dostali k Leonardově dílu, není jen tak – i Vasari byl jedním z nejslavnějších malířů své doby.

Reklama

Související témata:

Související články

Brutal Assault ve znamení deathu a grindu

Po patnácté se letos koná festivalu Brutal Assault zaměřený na extrémní formy metalu. Během tří dnů dostane v Jaroměři velký prostor death metal a grind core....

Výběr článků

Načítám