Hlavní obsah

Filozof Jan Patočka, vesmírný muzikál i detektivky v divadlech

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní premiéry třetího lednového týdne nabízejí velmi široké žánrové rozpětí: od filozofických esejů Jana Patočky přes vesmírný muzikál až po osvědčené detektivky.

Foto: Radovan Šťastný

Lada Bělašková je jednou z osmi protagonistek detektivní hry Osm žen v Národním divadle moravskoslezském.

Článek

Režisér Miroslav Bambušek se ke své inscenaci Kacířské eseje v pražském Studiu Hrdinů inspiroval životními osudy i dílem filozofa Jana Patočky. Soustředil se především na jeho poslední životní etapu po sepsání Charty 77. Premiéra je symbolicky datována na 16. ledna, den výročí smrti Jana Palacha. Politikum obsažené v této symbolice směřuje k současnosti v inscenaci, jež sleduje téma oběti za společnost, za vlastní svědomí, za hrdinství.

Patočkův postoj k pravdě, svobodě slova a odmítání moci, která tyto hodnoty potlačuje, vnímá Bambušek jako stále aktuální. „Na začátku projektu stála moje touha předat zásadní konstanty Patočkova myšlení a zpřístupnit ho lidem, poněvadž si uvědomuji, jakou sílu toto myšlení má a že působí skutečně životodárně. Hra se odehrává v současnosti, v níž se potkáváme s Patočkou a s temným i jasným světem, který ho spoluutvářel,” řekl v průběhu zkoušení inscenace režisér.

Kromě herců, jako je Miloslav Mejzlík, Stanislav Majer nebo Jakub Gottwald, svěřil režisér herecké party i filozofu Miroslavu Petříčkovi nebo skladateli Vladimíru Franzovi, jenž je i autorem hudby. Inscenace vzniká v koprodukci se spolkem Mezery.

Výpověď o stárnutí společnosti

Brněnské Divadlo Husa na provázku zahájí nový rok 17. ledna premiérou autorské inscenace umělecké šéfky souboru Anny Davidové nazvané Domov na konci světa. Kolektivní výpověď sleduje téma stárnutí společnosti.

„Víme, že společnost stárne, je však třeba tuto skutečnost nahlížet pouze jako civilizační problém či hrozbu, jak nás zhusta přesvědčují někteří experti a média?,“ ptá se režisérka, jejíž rukopis dává příslib nevšedního jevištního tvaru a navzdory závažnosti tématu i hravosti a humoru.

Do výsledného tvaru se otiskly i osobní příspěvky herců, z nichž se na jevišti objeví Ivana Hloužková, Pavel Zatloukal, Dalibor Buš, Růžena Dvořáková, Sylvie Krupanská a řada dalších. Na inscenaci se podílela i režisérka nonverbálního divadla Adéla Laštovková. Pražská premiéra Domova na konci světa se odehraje v pražském Divadle Archa 26. ledna.

Fantaskní inscenace

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvede 17. ledna premiéru vesmírného muzikálu Dana Kranicha, Františka Hniličky a kol. s názvem Nesmír. Od fantaskní inscenace v režii autorské dvojice, která bourá čtvrté dimenze i čtvrté stěny, lze očekávat i satirickou reflexi dnešní společnosti. Premiéra se koná ve Studiové scéně Na Půdě.

Dvě detektivky uvedou divadelní scény v Ostravě a Opavě. Činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského v Ostravě se rozhodl pro klasickou hru Roberta Thomase Osm žen. Hororová komedie s detektivní zápletkou se odehrává v zasněžených kulisách venkovské usedlosti, dočasně odříznuté od okolního světa, kde zůstalo osm žen a pán domu s dýkou v zádech... V režii Ivana Krejčího se na jevišti Divadla Antonína Dvořáka představí osm osobností skvěle obsazeného ženského souboru NDM.

Slezské divadlo v Opavě zvolilo detektivní thriller osvědčeného amerického komediálního autora Joea DiPietra Umění vraždy. Odehraje se na půdorysu návštěvy galeristy Vincenta u dvojice ne právě tradičních manželů Jacka a Annie, kteří se rozhodli k vraždě. Jenže do hry vstupuje ještě pomocnice v domácnosti Kate... V režii Jiřího Seydlera hrají Jakub Stránský, Sabina Muchová, Daniel Volný a Andrea Zatloukalová. Premiéra se koná v neděli 19. ledna.

A ještě jedna loutkářská novinka. Naivní divadlo v Liberci uvádí 18. ledna od 17 hodin večerní premiéru nové inscenace nazvané Hvězdný posel. Je inspirována životem a dílem vědce, matematika, astronoma, filozofa a fyzika Galilea Galileiho a stejnojmennou knihou Petra Síse. Inscenaci, určenou pro děti od osmi let výše, připravila režisérka Anna Klimešová, která s Naivním divadlem spolupracuje poprvé.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám