Hlavní obsah

Filmy nominované na Oscara se bojí zákazů kvůli muslimům i Rusům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dva filmy nominované na nejslavnější filmovou cenu světa mají letos problémy. Na pařížském předměstí starosta zabránil promítání mauritánského filmu Timbuktu, později si to ale rozmyslel. Ruský film Leviathan má problémy ve své domovině.

Foto: Le Pacte

Film Timbuktu

Článek

Timbuktu se nakonec na předměstí Villiers-sur-Marne promítat bude, ale šlo o tuhý boj. Starosta Jacques-Alain Benisti se chtěl filmu vyhnout kvůli tomu, že údajně omlouvá terorismus, což se mu zdálo po teroristických útocích na pařížskou redakci Charlie Hebdo nevhodné.

Veřejnost se ale bouřila a Benisti nakonec ustoupil. Poslední verze zní, že film se od 27. ledna promítat může a bude následován i diskuzí s tamním muslimským duchovním a zástupci dalších náboženství.

“Kdyby ten film opravdu omlouval terorismus, nebyl by nominován na Oscara za cizojazyčný film a nebyl by uváděn na mnoha festivalech od Cannes po muslimský svět, v Dauhá, Tunisu a Marakéši,” řekl Jean Labadie, francouzský distributor filmu.

Režisér Abderrahmane Sissako, který si zvolil kontroverzní téma řádění džihádistů v Mali, zdůraznil, že film je zaměřen proti terorismu. Jenže starosta se vážně obává, že mládež ve Villiers-sur-Marne, odkud pochází Hayat Boumedieneová, manželka teroristy Amedy Coulibalyho, to pochopí poněkud jinak.

Vyhoďte ho z práce... 

Film Leviathan má problémy v domovském Rusku. Některým politikům se zdá, že je „nevlastenecký”. Režisér Andrej Zvjagincev si totiž dovolil ukázat odvrácenou tvář církve a státních úředníků. Film ale spíše zakázán nebude, to by musel zakročit sám prezident Vladimir Putin – a ten mlčí.

Film, který dostal Zlatý glóbus a cenu za scénář na filmovém festivalu v Cannes, by podle některých ruských politiků dokonce měl vrátit dotace, protože kritizuje Rusko. Herec Valerij Griško, který hrál pravoslavného popa, má ještě větší problémy. Místní sepisují petice, aby ho vyhodili z divadla, kde pracuje, neboť jeho postava je prý "cynickou a odpornou parodií ruského pravoslaví".

Reklama

Výběr článků

Načítám