Hlavní obsah

Filmový festival ve Zlíně se rozrůstá

Právo, Lucie Jandová

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně, jehož 48. ročník se bude konat od 1. do 8. června příštího roku, chystá hned několik novinek. Tradiční ocenění budou rozšířena o cenu diváka s názvem Zlaté jablko pro nejlepší hraný a animovaný film. Stejný název jako cena ponese i nové obchodní a zábavní centrum, které roste přímo ve středu Zlína.

Foto: Milan Malíček, Právo

Umělecký ředitel festivalu Petr Koliha s cenou Zlaté jablko

Článek

Právě tam se příští rok odehraje většina festivalových projekcí. Ty budou stejně tak jako doprovodné akce pro všechny festivalové diváky zdarma. Přibude i sekce Noční horizonty, určené zejména studentům.

„Zlaté jablko je podle místních legend historickým názvem Zlína a vyjadřuje hojnost a zároveň jistou výjimečnost, která se k tomuto místu vázala – a přesně o to jde i při sestavování festivalového programu,“ říká umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. „Dobrá zpráva je, že kvalitních filmů pro děti a mládež budeme mít tolik, že jsme se rozhodli festival o den prodloužit.“

Chystaný 48. ročník se odehraje ve znamení britského filmu. „Akci zviditelní výtvarné motivy z britské pop-kultury, ale i britská kuchyně, hudba, hosté a hlavně britské filmy. Plánujeme uvést nejžhavější novinky i slavné snímky britské historie,“ říká umělecký ředitel festivalu.

Kromě hlavní soutěže se příští rok ve Zlíně opět uskuteční přehlídka tvorby zemí Visegrádu, chybět nebude ani Zlínský pes, což je mezinárodní festival studentských filmů, a šestým rokem proběhne i Duhová kulička, soutěž reklamních spotů zaměřených na děti a mládež. Vedle nabitého festivalového programu se můžeme těšit i na doprovodné akce, jako je tradiční dražba klapek či Kinematovlak, který bude brázdit celou republiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám