Hlavní obsah

Filmové premiéry na 7. července

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru tři filmy. Prvním je český tragikomický film Blízko nebe, druhým je thriller s Brucem Willisem Rukojmí a třetím je art film Mariini milenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Blízko nebe

Příběh o lásce k bílé dívce je vyprávěný očima mladého Afričana žijícího se svou rodinou v hotelu Blízko nebe. Tragikomické vyprávění hlavního hrdiny Samuela je propletené s příhodami ostatních obyvatel hotelu.

Na vedlejších dějových liniích, ve kterých se objeví zkouřený kouzelník, siamská dvojčata i Jack Nicholson, je víceméně skrytě rozehráváno téma soužití lidí rozdílných národností, věků a názorů s důrazem na subjektivitu pohledu každého člověka na věci okolo nás. Bez zbytečného moralizování jsou zde dotčena témata rasismu a netolerance, která jsou ale vyvážena celkovým optimistickým vyzněním příběhu: totiž že se lidé dokážou najít cestu k druhým, i když už je někdy skoro pozdě.

Režisér Dan Svátek na sebe upozornil již svým debutem Zatracení.

Close To Heaven, ČR 2005, 96 min., režie: Dan Svátek, hrají: Tuva Novotny, Gogo Jean Michel Francis, Miroslav Táborský, Chantal Poullainová, Arnošt Goldflam, Petr Vaněk, Tonya Gravesová...

Rukojmí

Policista Jeff Talley dlouhá léta pracoval jako vyjednavač losangeleského týmu SWAT. Náročná, stresující profese, v níž zdaleka ne všechny případy skončí šťastně, traumatizovaného policistu nakonec donutí přijmout místo policejního šéfa v idylickém městečku Bristo Camino. Sen o poklidné policejní práci daleko od velkoměsta se nečekaně změní v noční můru. Tři brutální zločinci se po nevydařeném vykradení obchodu v panice ukryjí v domě, kde jako rukojmí drží chlapce, dívku a jejich otce. Případ ještě zkomplikuje fakt, že otec unesené rodiny je účetním mafie. Policista pochopí, že nesmí couvnout...

Film Rukojmí byl natočen podle stejnojmenného bestselleru Roberta Craise, který je v literárním světě považován za skutečného mistra napětí.

Hostage, USA 2004, 113 min., české titulky, režie: Florent Siri, hrají: Bruce Willis,  Kevin Pollak, Jonathan Tucker, Ben Foster, Jimmy Bennett, Michelle Hornová, Marshall Allman, Serena Scott Thomasová, Rumer Willis...

Mariini milenci

Ocitáme se v roce 1946 na pensylvánském maloměstě. Ivan Bibié se vrací domů ze zajateckého japonského tábora, který přežil jen díky vzpomínkách na Marii, dívku ze sousedství. Návrat mezi jugoslávskou menšinu není snadný, zvláště když zjistí, že Marie má přítele. Ivanovi se nakonec podaří k sobě připoutat, ale jejich manželství není šťastné. Pod vlivem válečných zážitků není Ivan schopen nabídnout Marii tělesnou lásku a zplodit s ní dítě, po kterém ona touží. Jejich vztah musí projít četnými peripetiemi, než se zase sejdou jako muž a žena.

Maria´s Lovers, USA 1984, 103 min., české titulky, režie: Andrej Končalovskij, hrají: Nastassja Kinski, John Savage, Robert Mitchum, Keith Carradine, Anita Morrisová, Bud Cort, Tracy Nelsonová, John Goodman, Vincent Spano, Anna Levineová...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám