Hlavní obsah

Filmové premiéry: Magický hlas rebelky, Zejtra napořád, Letadla 2: Hasiči a záchranáři, Ida a Úsvit planety opic

Právo, Věra Míšková

Cenu diváků Práva vyhrál na karlovarském festivalu dokumentární film, který mapuje život zpěvačky, signatářky a mluvčí Charty 77 Marty Kubišové. První velkou filmovou roli dostal herec Pavel Batěk ve filmu Zejtra napořád debutujícího režiséra Rudolfa Havlíka. Další dobrodružství práškovacího letadla a skvělého závodníka Práška přináší animovaný snímek Letadla 2: Hasiči a záchranáři.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 29. týden

Článek

Magický hlas rebelky

Upoutávka na film Magický hlas rebelkyVideo: A-Company CZ

Jedna z nejpopulárnějších zpěvaček šedesátých let minulého století Marta Kubišová se po okupaci v roce 1968 živila lepením pytlíků. O dvacetiletí později zažila během sametové revoluce velký comeback. Film sleduje její první i druhou pěveckou kariéru, odkrývá mnohé z osobního života a zároveň mapuje historii Československa druhé poloviny 20. století.

Magický hlas rebelky, Česko 2014, dokument, 85 min., režie: Olga Sommerová, účinkují: Marta Kubišová, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Aneta Langerová, Václav Neckář a další.

Zejtra napořád

Upoutávka na film Zejtra napořádVideo: Falcon

Milióny lidí usínají každou noc s tím, že zítra udělají konečně něco jinak. Jedním z nich je i Petr Kraus, pětatřicátník, který po několika peripetiích vyráží na cestu, která mu možná změní život a kde si uvědomí, že před problémy nemůže utíkat věčně. A protože všechny důležité věci jsou v našich snech, je možné, že se splní i ten Petrův.

Zejtra napořád, ČR 2014, 98 min., komedie, režie: Rudolf Havlík, hrají: Pavel Batěk, Vica Kerekes, Jiří Lábus, Filip Blažek a další.

Letadla 2: Hasiči a záchranáři

Upoutávka na film Letadla 2: Hasiči a záchranáři Video: Falcon

Hrdina úspěšné animované dobrodružné komedie Letadla, práškovací letadlo Prášek, se stal světově proslulým leteckým závodníkem. Na začátku nové dobrodružné komedie se ale dozví, že má poškozený motor a možná už nikdy nebude závodit. Jeho druhou šancí je vzdušný boj s požáry při ochraně historického Národního parku Písty.

Letadla 2: Hasiči a záchranáři, USA 2014, animovaný, 84 min., režie: Bobs Gannaway, v českém znění: Kryštof Hádek, Jaromír Meduna, Hana Vágnerová, Martin Stránský, Otakar Brousek ml. a další.

Ida

Upoutávka na film IdaVideo: Film Europe

Mimořádný zájem vzbudil na letošním karlovarském festivalu příběh osmnáctileté novicky Anny, která ještě předtím, než se stane jeptiškou, musí navštívit svou jedinou žijící příbuznou Wandu. Ukazuje se, že teta je bývalá komunistka a soudkyně, která v 50. letech posílala na smrt kněze a další odpůrce režimu. Nečekané setkání nasměruje Annu na cestu za odkrytím rodinného tajemství, svého židovského původu a pravého jména Ida.

Ida, Polsko 2013, drama, 80 min., režie: Paweł Pawlikowski, hrají: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Dawid Ogrodnikm, Jerzy Trela, Adam Szyszkowski, Halina Skoczynska a další.

Úsvit planety opic

Upoutávka na film Úsvit planety opicVideo: CinemArt

Děj začíná deset let poté, co se šimpanz Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Franciska. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Lidé, kteří přežili, se snaží narůstající opičí dominanci narušit a vrátit se na vrchol evolučního žebříčku. Začíná boj o moc, boj o to, kdo bude vládnoucím živočišným druhem na Zemi.

Úsvit planety opic, USA 2014, akční/sci-fi, 130 min., režie: Matt Reeves, hrají: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Toby Kebbell a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám