Hlavní obsah

Filmové premiéry - Hobit, Hra o kámen a Země zapomnění

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupovat do kin ve stejný den jako dlouho a nadšeně očekávaný Hobit znamená připravit se o mnoho diváků, i proto mají tento týden vedle Jacksonova prvního dílu hobití trilogie s podtitulem Neočekávaná cesta premiéru pouze dva filmy. Dokument Hra o kámen, který se zabývá otázkami kolem pomníku odsunutým Němcům, a francouzsko-německo-polský film Země zapomnění, který se vrací do Černobylu v čase jaderné katastrofy - a deset let poté.

Trailer k filmu Hobit: Neočekávaná cestaVideo: Warner Bros Pictures

 
Článek

Hobit

Foto: Warnerbros

Filmové premiéry

Po megahitu Pán prstenů uvádí režisér Peter Jackson do kin další příběh ze Středozemě - Hobita, jehož předlohu napsal Tolkien jako první. Děj se odehrává 60 let před začátkem Pána prstenů a jeho hrdiny jsou Frodův strýc Bilbo Pytlík, čaroděj Gandalf a třináct trpaslíků, které Bilbo více méně nedobrovolně doprovází na dobrodružné cestě, na jejímž konci čeká drak Šmak, okupující jejich domov.

Hobit: Neočekávaná cesta, USA/Nový Zéland 2012, 166 min., režie: Peter Jackson, hrají: Martin Freeman, Stephen Hunter, Peter Hambleton, Eric Vespe, Ian McKellen, Cate Blanchettová, Elijah Wood a další.

Hra o kámen

Foto: News and Communications Co.

Filmové premiéry

Dokument ukazuje, že pomník obětem odsunu není jen otázka do diskuse, ale spíš do politického boje. Kolem kamenného pomníku v Novém Boru rozpoutá skupina místních obyvatel takřka rituální nenávistný tanec národního zápalu a morálního pohoršení, které se ukáže jako patřičně silné téma pro předvolební kampaň.

Hra o kámen, ČR 2012, dokument, 56 min., režie: Jan Gebert

Země zapomnění

Foto: News and Communications Co.

Filmové premiéry

Krásného jarního dne, 26. dubna 1986, slaví Anya a Piotr svoji svatbu. Malý Valery a jeho otec Alexeï, inženýr v jaderné elektrárně Černobyl, zasazují jabloň. Nikolaï, lesní správce, vykonává svoji pravidelnou pochůzku po lese… V elektrárně však dojde k havárii. Piotr je povolán, aby uhasil oheň. Nikdy se však nevrátí. Alexeï, odsouzený úřady k mlčení, raději zmizí…

Upoutávka na film Země zapomnění Video: Film Europe

Země zapomnění, Francie/Německo/Polsko 2011, 108 min., režie: Michale Bogamin, hrají: Olga Kurylenková, Andrzej Chyra, Ilya Iosifov, Sergei Strelnikov, Vyacheslav Slanko a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám