Hlavní obsah

Filmové Berlinale chystá dvě etapy

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k současné epidemiologické situaci se 71. mezinárodní filmový festival v Berlíně, který byl plánovaný na 11. až 21. února 2021, neuskuteční ve standardní podobě. Novinkám.cz to sdělili organizátoři festivalu.

Foto: Foto: Reuters

Berlínský Zlatý medvěd.

Článek

Místo toho se pořadatelé rozhodli rozdělit festival na dvě etapy. Evropský filmový trh proběhne společně s koprodukčním trhem Berlinale, talenty Berlinale a dny Světového fondu kinematografie digitálně od 1. do 5. března 2021, na červen jsou plánovány projekce pro veřejnost.

V současné době probíhá výběr filmů do mezinárodní soutěže a dalších sekcí. Program bude zveřejněn v únoru a poté představen na březnovém virtuálním evropském filmovém trhu. Mezinárodní porota bude sledovat filmy v Berlíně a vybere laureáty cen. Vítězové Zlatého a Stříbrných medvědů a výběr dalších zajímavých filmů se pak v létě představí berlínskému publiku. Slavnostní zahájení 71. Berlinale plánují pořadatelé na letní akci.

„Současná situace neumožňuje konat fyzicky festival v únoru, zároveň je však důležité nabídnout v prvním čtvrtletí roku filmovému průmyslu trh,“ říká k tomu výkonná ředitelka Berlinale Mariette Rissenbeeková. „Se změnou formátu budeme mít šanci ochránit zdraví hostů a současně podpořit restart kinematografického průmyslu. S letní akcí chceme oslavit festival a nabídnout divákům dlouho očekávaný společný zážitek.“

„Jako odpověď na dobu, ve které žijeme, jsme se rozhodli tímto způsobem naplnit poslání Berlinale,“ dodává umělecký ředitel Carlo Chatrian. „Zatímco v březnu se shromáždí online filmový průmysl, naši diváci v létě oslaví tvůrce a jejich filmy v kinech a pod širým nebem již snad ve veselé atmosféře.“

Reklama

Výběr článků

Načítám