Hlavní obsah

Film roku Spotlight se sekl. Jack Dunn neměl se zneužíváním dětí nic společného

Novinky, Stanislav Dvořák

Snímek Spotlight, držitel Oscara za nejlepší film roku, obsahuje jednu nepříjemnou chybu. Napínavý thriller totiž do kauzy dlouho tajeného zneužívání dětí kněžími namočil i muže, který s tím opravdu neměl nic společného, informovala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Herec Gary Galone (na snímku) hrál Jacka Dunna.

Článek

Tvůrci filmu se oficiálně omluvili Jacku Dunnovi, který se objevil jako jedna z postav ve filmu. Vypadalo to, jako by se snažil zamést pod koberec masivní zneužívání dětí kněžími v americkém Bostonu. Jack Dunn ale aféru netajil, naopak se snažil některým obětem pomoci, uznala společnost Open Road.

”Uznáváme, že pan Dunn nebyl součástí aféry s utajováním na arcidiecézi,“ napsali v tiskovém prohlášení.

Foto: Falcon

Michael Keaton (film Spotlight)

Ve filmovém dialogu to vypadalo, jakoby se mluvčí Boston College snažil zlehčovat rozsah aféry. Hrál ho Gary Galone a skutečného Dunna, který pořád žije v Bostonu, to pochopitelně rozčílilo. Žádal vystřižení scény a začal vyhrožovat žalobou, ale nakonec k soudu nedojde.

„Jako u většiny filmů založených na skutečných událostech, Spotlight obsahuje fiktivní dialog, který byl spojen s panem Dunnem kvůli dramatickému účinku,“ uvedli producenti filmu.

Firma Open Road alespoň zaplatila Dunnovi poplatky za právní služby a jeho jménem přispěla na dvě charitativní sbírky. „Doufám, že Hollywood přehodnotí to, jak natáčí scény ve filmech, které mají vycházet ze skutečných událostí,“ uvedl poškozený.

Reklama

Výběr článků

Načítám