Hlavní obsah

Film Obsluhoval jsem anglického krále vyhrál na festivalu v Albánii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TIRANA

Český film Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzela byl v neděli vyhlášen nejlepším snímkem prvního ročníku mezinárodního filmového festivalu v albánském přístavu a letovisku Durrës a získal cenu Zlatého gladiátora. Informovalo o tom české velvyslanectví v Tiraně.

Článek

Filmová adaptace stejnojmenného románu Bohumila Hrabala byla na festivalu uvedena dvakrát - v městském divadle, které bylo centrem festivalového dění, a v letním kině, které organizátoři zřídili ve velkolepém antickém amfiteátru v centru města.

Jiří Menzel v rámci své účasti na festivalu vedl také seminář pro albánské i zahraniční filmaře nazvaný Umění režie, během něhož mimo jiné hovořil i o převádění obtížných literárních textů do filmové podoby.

Během chaotických devadesátých let si albánští diváci odvykli chodit do kin. Tirana, sedmisettisícová albánské metropole, má dnes jen dvě kina, a ve dvousettisícovém Durrësu není kino ani jedno. Organizátoři festivalu věří, že se jim podaří opět probudit zájem publika o filmové projekce na velkém plátně. Vysoká návštěvnost festivalových představení dokládá, že jejich snaha může mít úspěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám