Hlavní obsah

Film o Mandelovi se připravoval dvacet let

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek o africkém politikovi Nelsonu Mandelovi měl o víkendu premiéru v kanadském Torontu. On sám film nazvaný Mandela: Long Walk to Freedom ještě celý neviděl. Uvedení v českých kinech je velmi nejisté.

Foto: Fred Thornhill, Reuters

Herci Idris Elba a Naomie Harrisová představují film Mandela: Long Walk To Freedom v kanadském Torontu.

Článek

Film Justina Chadwicka podle serveru Rolling Stone líčí Mandelův nelehký život od dětství v jihoafrické vesničce přes 27 let věznění až po vítězství ve volbách a nástup do čela země. Mandelu hraje Idris Elba a jeho druhou ženu Winnie Naomie Harrisová.

„Dělali jsme ten film z jeho osobního pohledu, je to Mandela, o kterém si myslíte, že ho znáte, ale neznáte,” řekl producent Anant Singh.

Singh o projektu přemýšlel dvacet let. Dělal s Mandelou rozhovory ještě v době, kdy byl vězněn. Po vydání Mandelovy autobiografie získal práva na film, ale od premiéry ho ještě dělilo šestnáct let. Na kanadské premiéře uvedl, že byl velmi poctěn, když mu práva svěřili, a přišla s tím i velká odpovědnost. Měl přímý přístup k jeho rodině a do jeho archívu.

Foto: Jonathan Evans, Reuters

Nelson Mandela

„Mandela mě velmi podpořil, v podstatě mi řekl: ‚Dávám ti práva a už mě neotravujte,‘ ” vzpomínal Singh.

Herec Idris Elba neměl možnost se s Mandelou přímo setkávat, ale mluvil s jeho rodinou.

„Nadace a rodina měly velký vliv na film. Setkal jsem se se Zinzi a Zenani, jeho dcerami, a ty mi řekly, že chtějí, abych ho hrál. To je všechno, co jsem potřeboval vědět. Chci, aby na můj výkon a celý film byli hrdí Jihoafričané a také máma a táta, kteří jsou velkými fanoušky Nelsona Mandely,” dodal Elba.

Reklama

Výběr článků

Načítám