Hlavní obsah

Film o Kunderovi točí v ČR i v Paříži

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Miloslav Šmídmajer pracuje na filmu o Milanu Kunderovi s názvem Neměl jsem ti ten budík půjčovat. Dokument by chtěl uvést ještě letos v říjnu.

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Článek

Filmem provázejí Milan Uhde a mladý redaktor Leonard Hädler Štírský. O Kunderově díle hovoří s různými osobnostmi, jako je Tomáš Sedláček, Tomáš Kubíček, Karel Steigerwald či Jiří Brabec, nebo s francouzskými intelektuály (Yasmina Reza, Alain Finkielkraut, Antoine Gallimard).

Film doprovází hudba Petra Maláska a za kamerou stáli Miroslav Souček a Pavel Šobr. Točilo se v Česku i v Paříži.

Milan Kundera je stále považován odbornou kritikou za nejlepšího současného českého spisovatele, byť jeho poslední knihy nebudily takové nadšení jako starší díla Směšné lásky, Žert, Nesnesitelná lehkost bytí, Nesmrtelnost či Valčík na rozloučenou.

Kundera žije v Paříži a v exilu vydané knihy jako Pomalost, Identita či Nevědomost česky oficiálně nevyšly, přestože si je lidé mohou přečíst v angličtině, němčině, francouzštině, španělštině a dalších jazycích. Kundera je odmítá nechat přeložit.

Spisovatel se navíc dlouhodobě ukrývá před veřejností. Nedává rozhovory a neúčastní se veřejných debat. Jeho posledním románem byla Slavnost bezvýznamnosti z roku 2013.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám