Hlavní obsah

Film Hledač min zvítězil na festivalu Jeden svět

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cenu za nejlepší film na festivalu Jeden svět v Praze získal švédský film Hledač min režisérů Hogira Hiroriho a Shinwara Kamala. Protagonista dokumentu Fakír Berwarí v Iráku riskuje život, když hledá a likviduje miny.

Foto: Jeden svět

Hledač min

Článek

„Strhující, neotřelý a naléhavý. Film, který jsme zvolili jako nejlepší, s výjimečnou silou propojuje vzácné záběry z osobního archivu s obrazy ze současnosti. Je to působivý příběh o válce, ale i o rodině, vzpomínkách a ztrátě,” uvedla porota.

„Poroty udělily celkem devět cen v kategoriích Mezinárodní soutěž, Máte právo vědět a Česká soutěž. Čtvrtou porotou byla tradičně Studentská porota, která vybírala nejlepší film z kolekce filmů pro střední školy. Diváci a divačky rozhodli pomocí hlasování po filmových projekcích o dokumentu, který získal Diváckou cenu nadačního fondu Avast,“ dodala mediální koordinátorka Gabriela Gálová.

Festival Jeden svět nabídl v Praze 128 dokumentárních filmů v 15 kategoriích. Novinkou byla sekce Americana s dokumenty z amerického prostředí, třeba snímky mapující cestu Donalda Trumpa do čela Spojených států nebo o mladých Afroameričanech.

Festival sice v Praze končí, ale bude pokračovat ve 36 dalších městech. Celoročně funguje platforma Promítej i ty!, díky které je možné legálně promítat festivalové filmy širšímu publiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám