Hlavní obsah

Fillovo Zátiší se sokolem bylo vydraženo za 9 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz Emila Filly Zátiší se sokolem se na sobotní aukci v Praze prodal za devět miliónů korun. Jeho vyvolávací cena byla 5,6 miliónu korun, řekl jednatel Galerie Art Praha Vladimír Neubert. Nejdráže prodaným dílem Emila Filly na tuzemských aukcích zůstává obraz Malíř prodaný loni za 17,5 miliónu korun.

Foto: Galerie Art Praha

Zátiší se sokolem

Článek

Fillův obraz Zátiší se sokolem z roku 1930 získal do své sbírky Adolf Hoffmeister, později od něj sběratel a obchodník Jaroslav Borovička. V roce 1959 byl zkonfiskován a umístěn v pracovně ředitele Národní galerie Jiřího Kotalíka. Odtud v roce 1983 putoval do památníku Emila Filly na zámku Chropyně a počátkem 90. let byl vrácen v restituci. Byl prezentován na řadě tuzemských i zahraničních výstav.

Fillova díla patří v aukcích k nejdráže prodávaným, v první desítce tuzemského aukčního žebříčku je vedle Malíře ještě Zátiší s lahví Cherry z roku 1914 prodané za 16,25 miliónu korun a Hlava muže v cylindru vydražená za 16 miliónů.

Za 2,8 miliónu korun se prodal obraz Karla Černého Milenci z roku 1943, který je podle katalogu „bravurním příkladem autorova expresionismu, ukázněného jasně vymezeným tvarem”. S cenou 1,4 miliónu korun šel do dražby obraz Bohumila Kubišty Venkovská chalupa z jeho předkubistického období, za stejnou cenu se také vydražil.

Reklama

Výběr článků

Načítám