Hlavní obsah

FFFILM žaluje!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Dnes se (kromě SEDMI filmů, které mají českou premiéru) budeme věnovat způsobu, jak nejspolehlivěji vydělat na filmech. Řeč je samozřejmě o žalobách! Ano, většinou je mnohem výhodnější žalovat filmaře za to, co natočili, než třeba obchodní dům za to, že se tam nesmí fotografovat a já to nechápu...

Foto: Archiv HS

Ilustrační foto

Článek

První žaloba: Sony chce za pár dní uvést do kin akční horor UNDERWORLD, vyprávějící o tom, jak v současném světě zuří tajná válka upírů s vlkodlaky. Kate Beckinsaleová je upírka a zamiluje se do vlkodlaka. Prostě takový Romeo a Julie. Problém je v tom, že nakladatelství White Wolf už nějaký ten rok vydává RPG hry (hry na hrdiny) "Vampire: The Masquerade" (o upírech) a "Werewolf: The Apocalypse" (o vlkodlacích). Obě se odehrávají ve stejném současném světě a jejich hrdinové se v jejich scénářích a knihách často setkávají.

Inu, a nakladatelství White Wolf teď žaluje studio Sony, protože prý námět UNDERWORLDu je vykraden z jedné jejich konkrétní herní knihy. Ale představme si, že vlastním vydavatelství RPG her. Vymyslel jsem alternativní současnost, ve které vlkodlaci bojují s upíry. Vydal jsem o tom několik stovek knih. Podle teorie pravděpodobnosti bych řekl, že v nich bude taková desítka příběhů o tom, jak se upír zamiluje do vlkodlakyně nebo naopak. Takže nebude problém vybrat z knih tu, která se nejvíce podobá existujícímu filmu a jít do žaloby. Nebo snad chce White Wolf tvrdit, že má copyright na cokoliv, v čem spolu soupeří vlkodlaci s upíry?

Ale nejsem expert na hry od White Wolf (proč si kupovat sto RPG knih, když si stejnou zábavu můžu s trochou vlastní fantazie a pár kostkami užít zadarmo?) ani jsem zatím neviděl UNDERWORLD. Takže počkáme jak se to vyvine. Každopádně, pokud to dopadne (pro filmaře) nejhůř, budou muset platit. Možnost, že by byla zrušena premiéra, je skutečně krajně nepravděpodobná.

Pokud vám připadá, že je blbost kvůli něčemu takovému podávat žalobu, tak tohle je ještě lepší:

Možná jste někdy ve filmu nebo televizi viděli vydařenou zábavu, které se věnují především Američané: Na trávník natáhnou dlouhý igelit, polejí ho vodou, pak se rozběhnou, skočí na ten igelit a sklouznou se po něm. V nové komedii  DICKIE ROBERTS: FORMER CHILD STAR (podle všeho dosti dementní) totéž zkusí David Spade, ale namaže se před tím olejem, takže přejede celý igelit a narazí legračně do plotu.

A představte si, že ten igelit má jakási firma patentovaný a nyní žaluje producenty filmu za to, že jednak použili jejich produkt bez povolení (copak musím žádat o povolení automobilku, když chci natočit svůj automobil???) a navíc ho použili způsobem, který je v rozporu s návodem k užívání, což může vést k tomu, že ho tak budou používat jiní lidé, zraní se při tom a pak budou žalovat výrobce igelitu! Což je velmi pravděpodobné, protože jakýsi člověk se na tom igelitu zranil, když se na něm klouzal opilý a vysoudil na výrobci 12 miliónů (zřejmě za to, že na obalu nebyla velká červená nálepka "NEPOUŽÍVAT POKUD JSTE OŽRALÍ").

Z toho plyne, že když budete vyrábět například tužky, nezapomeňte na varovnáný nápis "POZOR, PŘI VRAŽENÍ DO OKA MOHOU POŠKODIT ZRAK".

Premiéry týdne

Tento týden je těch premiér opravdu požehnaně:

BLÁZNIVÁ ŠKOLKA je komedie, ve které si Eddie Murphy založí školku a stará se v ní o malé caparty, z čehož vzniká humor. Pro koho je tato taškařice určena, o tom si uděláte představu na základě faktu, jak jsou na ni potenciální diváci lákáni: upozorněním, že hlavní postavu nadaboval Martin Dejdar.

V (mírně romantické) teenagerské komedii CO TA HOLKA CHCE se chudá americká puberťačka vydává do Londýna, aby se poprvé setkala se svým otcem, který je lord. Z průměru tenhle film mírně vyzdvihuje jen Colin Firth v roli toho lorda.

LOUPEŽ PO ITALSKU je akční detektivka s malými autíčky a hvězdným obsazením (Edward Norton, Mark Wahlberg, Charlize Theronová), při které jsem se strašně nudil a označil bych ji za "60 SEKUND s méně akčními scénami". Ovšem nemusíte mi věřit, protože řada jiných recenzentů se u tohoto film evidentně dobře bavila.

CHLADNOKREVNĚ je celkem standardní drsná gangsterka, která není špatná, ale v posledních měsících jsem něco podobného viděl v mnoha variantách. Nejzajímavější je výkon Dustina Hoffmana jako psychopatického gangsterského bosse (ale je to jen epizodní rolička).

A dále mají premiéru filmy CHTÍČ (francouzské erotické drama), NOVO (francouzské psychodrama) a ALBÍN JMÉNEM NÓI (islandské komediální drama), které jsem neviděl.

A ještě bych se rád vrátil k NEPRŮSTŘELNÉMU MNICHOVI. Rozhodně nemůžu říct, že by mě "příjemně překvapil", nebo něco podobného, ale nebyl horší, než jsem očekával. Zklamaly mě pouze triky, které byly přibližně na úrovni hodně drahého českého filmu, tj. velmi laciné a odfláknuté (prý to souvisí s tím, že zaměstnanci původního trikového studia se nedohodli s vedením, odešli z práce i s harddisky a daty na nich a všechno se muselo narychlo dělat znovu).

Ve zkratce...

Dvě novinky od BIOSCOPU: Koncem ledna 2004 uvedou v našich kinech nový remake hororu (v produkci Michaela Baye) TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU. A česká premiéra druhé poloviny Tarantinova KILL BILLa byla oficiálně ohlášena na 4. března 2004.

Experti ze "Something Awful" připravili další várku legračních filmových montáží, tentokrát na téma "Slavné filmy upravené pro internetové subkultury". vtipnost toho celého samozřejmě závisí na tom, jak dobře znáte internetové subkultury a co vám říkají termíny "Furries", "Camwhores" nebo "ZergRush"...

Pokud je to pro vás přece jen málo pochopitelné, tady je něco podobného na téma, které vám bude pravděpodobně podstatně bližší (a pokud ne, styďte se).

Romanticko-kriminální komedie Bena Afflecka a Jennifer Lopezové, která se původně měla jmenovat TOUGH LOVE a nakonec byla uvedena pod názvem GIGLI, bude pro uvedení mimo USA přejmenována zpět na TOUGH LOVE - zřejmě aby návštěvníkům kin nedošlo, že zrovna tohle je ten film, co v USA tak strašně propadl.

S tímto snovým párem souvisí ještě jedna fajnová historka: Affleck a Lopezová se mají brát a uzavřeli předmanželskou smlouvu, podle které si v případě rozvodu nebudou dělat nárok na majetek toho druhého. Poté, co se profláklo, že Affleck minulý měsíc strávil při natáčení v Kanadě noc se striptérkami, Lopezová si vymínila, že smlouva bude upravena: Pokud jí Ben bude nevěrný, v případě rozvodu dostane Jennifer polovinu jeho majetku! Myslím, že v tuto chvíli by se měl Affleck vážně zamyslet nad dvěma věcmi: 1) Opravdu má Lopezová tu zadnici tak hezkou? a 2) Nestály by ho doživotní služby několika striptérek méně než polovinu toho, co v životě vydělá?

Padoušku v nové verzi CATWOMAN (s Halle Berryovou) bude hrát Sharon Stoneová, jejího manžela Lambert Wilson (Merovingian z MATRIXu).

Zajímavý dokument o dosud neanalyzovaných souvislostech okolo WTC a 11. září 2001 je kompletně ke stažení tady.

Tuto sobotu se v Praze koná už osmý "Soundtracking" - setkání fanoušků filmové hudby, tentokrát za osobní účasti Karla Svobody (který mimo jiné ví kdepak ten ptáček hnízdo má) a s promítáním mnohých dokumentů o filmové hudbě. Bližší informace na www.ost.sk.

Starý horor MOUCHA, který se dočkal před 20 lety výjimečně vydařeného remaku od Davida Cronenberga, se má dočkat dalšího remaku! Proč další remake? Protože ta moucha tentokrát bude lítat! Tak proto!

V diskusním fóru Cinemy se ozval jakýsi Petr, že byl za poslední rok celkem čtyřikrát v kině a ve všech filmech hrál stejný neznámý starší herec, tak co to má znamenat a jestli to není spiknutí. A skutečně. Petr šel zvláštní shodou okolnosít na AGENTA BEZ MINULOSTI, KRUH, 25. HODINU a na ADAPTACI, ve kterých hraje Brian Cox. Zaplaťpánbůh, že nešel taky na X-MEN 2. To už by bylo nadpřirozené, protože by tím vyčerpal všechny filmy s Coxem, které v posledním roce v našich kinech šly!

Badger? Mushroom?? Snake??? Pravda je někde tam venku! Ale dozvíte se ji až na úplném konci filmečku. Buďte trpěliví.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: Star Wars Kid

Poměrně často dostávám od čtenářů rady, o čem bych měl určitě napsat, ať už ve FFFILMu nebo na Kompost.cz... Většinou tato doporučení ignoruji, protože v nich...

FFFILM: Batman se vrací, Norrington ne.

Dnes máte vzácnou možnost podívat se na nového hraného Batmana! Ne, Joel Schumacher ho nenatočil tajně ve své garáži. Je to amatérské (nebo spíš poloamatérské)...

Naštvaný FFFILM

Dnes se mnou není žádná švanda, protože nejenže je vedro a v Libérii se stále bojuje, ale navíc mají premiéru čtyři filmy, z nichž jsem viděl pouze...

Výběr článků

Načítám