Hlavní obsah

FFFILM s Harrym a Emily

Novinky, František Fuka

Dnešní FFFILM bude opět trochu strašidelný, protože Harry Potter bude bojovat s drakem a pubertou, z Emily Roseové budou vymítat ďábla a i ta britská komedie s českými herci je hodně, hodně černá...

Článek

Hned ze začátku bych si rád odbyl následující: HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR je velkofilm, celkem dobře režírovaný, se spoustou triků, a každý fanoušek Harryho Pottera z něj bude totálně nadšený. Je to dobrý film a doporučuji ho. Myslete na to, když budete číst následující odstavce.

Jak se objevují další a další díly Harry Pottera (tenhle je čtvrtý), cítím se méně a méně povolaný tyto filmy hodnotit, protože je čím dál jasnější, že jsou natáčeny především pro ty, kteří milují Harryho Pottera. Což já nejsem - první knihu jsem odložil v polovině (i když mi přišla lepší než první film). Pokládal jsem za zajímavé například zmínit se u třetího filmu o tom, že se změnou režiséra se změnila atmosféra a film byl značně temnější. Čtyřka je ovšem spíše návratem "k normálu" (možná se v ní dějí dramatičtější věci, ale nejsou natočeny o nic dramatičtěji nebo strašidelněji, než první dva díly - ne zcela chápu, proč je film "nevhodný do 13 let").

HARRYHO POTTERA A OHNIVÝ POHÁR opět režíroval nový režisér (a poprvé Brit), Mike Newell (ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB, KRYCÍ JMÉNO DONNIE BRASCO, BLÁZNIVÁ RUNWAY). Mike Newell vždycky uměl natáčet mezilidské vztahy a podařilo se mu to i tentokrát. Prostředek (dlouhého) filmu je věnován plesu, přípravám na něj a následkům, a my jsme svědky zajímavých, žertovných a především lidských reakcí (z toho mimochodem vyplývá, že většina dětských herců je už letos schopna celkem slušně hrát). I přes to, že je skoro hodina (skoro tříhodinového) filmu věnována psychologii postav, je ale celý film velice zbrklý a uspěchaný! Proto ani nemá moc smysl shrnovat děj, protože by to vypadalo nějak jako: "Hřbitov Voldemort Mistrovství Bradavice Francouzky Bulhaři Pohár Turnaj Reportérka Drak Voda Láska Ples Humor Bludiště Hřbitov Drama Voldemort Pokračování příště" (a to jsem možná ještě nějaká slova špatně prohodil).

Nemůže za to ale Newell, ale spíš Rowlingová, která napsala knižní předlohu, která je údajně velice tlustá. Jak už jsem upozorňoval, nečetl jsem ji, ale je jasné, že spousta dějových zvratů zcela zmizela a jiné (včetně těch, které mohly být kinematografickou lahůdkou) byly razantně zkráceny. Několik příkladů (obsahují nepodstatné spoilery, pokud jste knihu nečetli):

  • Na počátku filmu se schyluje ke gigantickému šampionátu ve Famfrpálu. Desetitisíce lidí přišlo na obrovský stadión. Týmy se představují. Pak dojde k nějaké události, nesouvisející s Famfrpálem, a já se divil, co se to stalo. To utkání bylo zrušeno? Nebo se konalo a my jsme ho neviděli? Každopádně (i když to z trailerů může vypadat jinak), v tomto HARRY POTTEROVI není ani vteřina Famfrpálu.
  • Soundtrack (od Patricka Doylea) obsahuje celkem pěkný motiv "Harry Potter Love Theme". Ve filmu ale tato hudba zazní jen asi deset sekund! Není divu, protože žádná Harryho milostná linie se nekoná (byla vystřižena?) a Harry jenom nesměle požádá jedno děvče o doprovod na plese (neúspěšně), aniž by s ním kdykoliv předtím promluvil.
  • Čtyři studenti se mají zúčastnit velmi nebezpečného souboje s drakem (každý s jiným). Takže jsem se těšil na čtyři úžasné souboje (každý jiný), ale najednou - střih - a vidíme, jak začíná čtvrtý (poslední) souboj (Harryho, pochopitelně).
  • Měl jsem dojem, že první Harry Potter byl o likvidaci Voldemorta. V tomto díle Voldemort znovu je, vypadá jinak a nějak jsem si nevšiml, že by to někdo vysvětloval.
  • Po závěrečném dramatickém magickém souboji se Harry vrátí (z nějakého nevysvětleného "mimoprostoru") do Bradavic a nenapadne ho nikomu prozradit čerstvou informaci, že otec jeho spolužáka je superzlý spiklenec, snažící se nastolit Čtvrtou říši, nebo něco takového.

Původně měl údajně být HARRY POTER A OHNIVÝ POHÁR natočen jako dva celovečerní filmy. Řekl bych, že by to bylo výrazně ku prospěchu věci (a Warneři by víc vydělali), protože v současném stavu jde o uspěchanou směs málo souvisejících scének, ve kterých můžete obdivovat triky nebo izolované segmenty. Ve filmu je přitom spousta událostí, věcí a hrdinů, kteří by si zasloužili vlastní film nebo seriál, ale nedozvíme se o nich skoro NIC!

Do Bradavic například dorazí hned v úvodu dva týmy starších spolužáků ze zahraničních magických škol. Z Bulharska dorazí drsní severští blonďáci (Rowlingová měla asi trochu hokej v zeměpisu) a z Francie krásná děvčata, která UŽ NEJSOU PO ZÁKONEM (a představitelka hlavní z nich už hrála v pár filmech, které vypadají možná ještě zajímavěji, než Harry Potter). Opravdu rád bych se o nich dozvěděl víc (hlavně o těch Francouzkách, co dělají v noci), ale není mi přáno. Prostě přijedou, pak tak nějak v pozadí existují (jeden z každé party se zapojí do turnaje) a nakonec zase odjedou...

Mohlo by to vypadat, že mám proti Harrymu Potterovi spoustu výhrad. A je to pravda. Ale o mnoho lépe to asi nešlo (vzhledem k tomu, co fanatičtí fanoušci od filmu čekají) a pořád vám toho nabízí dost a dost dobrého. Ale je to totéž "dobré", co v předchozích dílech.

HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR přijde do našich kin i ve třech titulkovaných kopiích.

A od čarodějů je jen kousek k Satanovi, konkrétně k filmu V MOCI ĎÁBLA (THE EXORCISM OF EMILY ROSE). V něm sledujeme příběh advokátky, která má obhajovat kněze, který způsobil smrt mladé Emily Roseové při tom, když z ní údajně "vymítal ďábla".

Tvůrci sice tvrdí, že jde o příběh na motivy skutečných událostí, ale na to zapomeňte. Cosi trochu podobného se sice opravdu stalo, ale bylo to před několika desetiletími v Německu a souhlasí pouze skutečnost, že byl duchovní souzen (a odsouzen) za smrt dívky při exorcismu (oficiálně posvěceném Vatikánem!).

Filmová verze se odehrává v současnosti v USA. Laura Linneyová v roli advokátky dostane přidělený případ (nijak příliš o něj nestojí, dělá to ze zištných důvodů) a je zděšená, když se dozví, že obviněný kněz se chce v soudní síni hájit tím, že ubohé děvče bylo skutečně posedlé ďáblem! Obhajoba samozřejmě tvrdí, že dívka pouze měla epilepsii a byla poněkud na hlavu, a že ji kněz vlastně zabil (za spolupráce její rodiny).

Dalším špinavým trikem tvůrců je to, že se snaží divákům tvrdit, že V MOCI ĎÁBLA je horor. Nikoliv. V MOCI ĎÁBLA je soudní drama se vším, co k tomu patří - tj. příběh se odehrává až po smrti zmíněného děvčete. Pouze když někdo vypovídá, vidíme jeho vzpomínky na plátně (a jedině tak se setkáme s živou Emily Roseovou). Některé tyto sekvence (například onen titulní exorcismus) jsou působivě natočené a můžou méně odolným divákům trochu pocuchat nervy, ale je jich ve filmu jen pár minut. Nemůžu napsat, že tento mix žánrů je originální (například v seriálu "Jag" jsme tutéž metodu viděli nesčetněkrát), ale musím uznat, že film slušně odsýpá i při dvouhodinové délce.

Jako ateistu mě trochu iritovalo, že filmaři evidentně v Boha a Satana věří a nesportovně jim nadržují v souboji s logikou, lékařskou vědou a psychiatrií. Takže když se začnou osudová znamení zjevovat i naší milé advokátce, spíš mě to rušilo. Ale pokud jste přes tyhle věci a Harry Potter vám připadá příliš dětinský, V MOCI ĎÁBLA vás pravděpodobně uspokojí.

Koneckonců, není samozřejmé vidět film, který má tempo, dramatický scénář a dobré herecké výkony...

Premiéry týdne

Kromě toho má premiéru ještě britská černá komedie SKLAPNI A ZASTŘEL MĚ, která se shodou okolností odehrává v Praze a hrají v ní Karel Roden a Aňa Geislerová. Hlavním hrdinou je ale Brit, který v Praze tragicky přijde o manželku a protože bez ní nemůže žít, najme si Rodena, aby ho zabil. Což se všem bizarně vymkne z rukou. Jde o debut neznámého britského režiséra, který se vzhledem k minimálním nákladům docela podařil a přinejmenším vizuálně a technicky působí velice profesionálně. I černý humor je občas velmi vypečeně černý. Jenom škoda, že si režisér napsal scénář, který je trochu více natahovaný, než by bylo zdrávo.

Ve zkratce

Pokud máte cestu do Bratislavy, můžete se zúčastnit Rocky Horror Show (nikoliv Rocky Horror Picture Show, ale stejně si myslím, že to sem patří)!

Zemřel Pat Morita. Původně komik, který později proslul jako "moudrý učitel" v sérii KARATE KID.

Za pár týdnů se v našich kinech objeví Disneyova hraná verze "Letopisů Narnie". V souvislosti s tím je zajímavý tento dopis, ve kterém autor předlohy C.S.Lewis před několika desetiletími píše, že by si rozhodně nepřál, aby jeho knihu někdo natočil jako hraný film a pokud animovaný, tak ne Disney. (Samozřejmě, tehdy Lewis nic nevěděl o digitálních efektech.)

Tady je první trailer na pokračování PIRÁTŮ Z KARIBIKU (zatím ve velmi špatné technické kvalitě a obávám se, že tam dlouho nebude).

Peter Jackson se snaží prosadit ve Spolku amerických režisérů (DGA), aby v KING KONGOVI mohl mít uvedený dosud nikdy nepoužitý hlavní titulek "režisér animace" a tím vzdát dostatečný hold těm, kteří velkou opici rozhýbali. Zatím se mu to nedaří, DGA je na jakékoliv změny háklivý (Robertu Rodriguezovi nedovolil mít u SIN CITY uvedeného více než jednoho režiséra, takže Rodriguez z DGA vystoupil).

BEZ KOMENTÁŘE: Trailer na novou českou sexykomedii PANIC JE NANIC.

Na náměstí v bosenském Mostaru byla prý odhalena bronzová socha Bruce Leeho, čímž se má bojovat proti zdejším etnickým svárům (protože Bruce Leeho mají rádi úplně všichni)! Pořád si nejsem úplně jistý jestli to není nějaký vtip, ale píše se o tom všude možně...

Tři komerčně vděčná témata v jednom filmu? To beru!

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM s Wallacem a Gromitem a soutěží

Tento týden především všichni musíte navštívit film WALLACE A GROMIT: PROKLETÍ KRÁLÍKODLAKA, a to i ti z vás, které normálně králíkodlaci nechávají chladnými....

FFFILM po maďarsku

Tento týden nás čeká šest premiér, z nichž nejzajímavější (ale nikoliv nezbytně nejlepší) je maďarský počítačem animovaný film! Od něj se plynule přesuneme...

FFFILM o fous

Tento týden pokračuje příval filmů pěti novými premiérami. Všechny jsem viděl, každá je jiného žánru, takže to vypadá, že si každý vybere. Ale bohužel,...

Výběr článků

Načítám