Hlavní obsah

FFFILM i pro intelektuály

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v amerických kinech mají v těchto dnech premiéry ty nejméně vydařené filmy roku, kterých se chtějí studia nenápadně "zbavit" a na prvním místě žebříčku je už druhý víkend FREDDY VS. JASON, v našich kinech se dočkáme pěti vzrušujících filmů, včetně PIRÁTŮ!

Foto: Václav Mottl

Slavnostní vánoční tabule

Článek

Ano, pokud chodíte týdně jen na jeden film a nejste intelektuálové, není tentokrát jiná alternativa než PIRÁTI Z KARIBIKU: PROKLETÍ ČERNÉ PERLY (tedy, pokud jste vyloženě antiintelektuálové, je tu také BLBÝ A JEŠTĚ BLBĚJŠÍ, ale o nich až za chvíli).

PIRÁTY Z KARIBIKU produkoval Jerry Bruckheimer, což je pro přiblížení jejich atmosféry nejdůležitější. Je to velkofilm plný akce, humoru a (kupodivu) elektronické hudby. Na rozdíl od OSTROVA HRDLOŘEZŮ se PIRÁTI neberou ani na chvíli seriózně. A na rozdíl od OSTROVA HRDLOŘEZŮ se nebere ani na chvíli vážně také Johnny Depp v hlavní roli kapitána Jacka Sparrowa.

Tentokrát ani příliš nelže upoutávka a film má opravdu stejně ztřeštěnou atmosféru, jakou vidíte v ní. Jediná moje výhrada spočívá v tom, že na takhle nenáročný film je téměr dvouapůlhodinová délka opravdu trochu přehnaná a jako sběratel soundtracků si musím povzdechnout, že hudba (povětšinou syntezátorová) je strašlivě odfláknutá (ale při sledování filmu si to neuvědomíte). Podrobněji tento film rozebírat nebudu, tady najdete moji dlouhou recenzi. Vzhledem k tomu, že film je adaptací disneylandské atrakce (a není to poprvé ani naposled), tuto atrakci vám velmi vřele doporučuji (Paříž není tak daleko!) a tady jsou o ní zákulisní informace a podrobnosti o vtípcích ve filmu, určených pro ty diváky, kteří ji znají. Jo, a nezapomeňte zůstat v kině až do konce závěrečných titulků - dozvíte se, o čem bude druhý díl!

Pokud by vám  náhodou PIRÁTI připadali příliš intelektuální, je tady BLBÝ A JEŠTĚ BLBĚJŠÍ. Základní myšlenka je celkem zajímavá: Co takhle natočit film o tom, jak se seznámili hrdinové BLBÉHO A BLBĚJŠÍHO? Jim Carrey a Jeff Daniels by se mohli namaskovat za teenagery a pak třeba...

...Bohužel ne. Producenti na to šli od (jiného) lesa a v rámci šetření obsadili do hlavních rolí dva zcela neznámé (pro nás) mladíky, kteří imitují Carreyho a Danielse. Je nutno uznat, že je imitují velmi dobře, ale film to v žádném případě nezachraňuje. Na rozdíl od prvního dílu (který se mi moc líbil) má nultý díl o hodně slabší scénář, je mnohem lacinější (vypadá spíš jako televizní sitcom) a téměř nikdo v něm není skoro vůbec vtipný (včetně jinak spolehlivého Eugena Levyho, tatínka z PRCi, PRCI, PRCIČKY). Moje recenze je opět na Cinemě, ale není o mnoho podrobnější, než tento odstavec.

Ale pokud opravdu chcete do kina na něco serióznějšího (nestyďte se za to, že jste intelektuálové!), je tu pro vás film DALEKO DO NEBE. Vypráví o úplně obyčejném manželském páru a o tom, jak manželka (Julianne Mooreová) zjistí, že její (občas podivně chladný) manžel (Dennis Quaid) je všechno, jen ne chladný (t.j. je gay), načež se (ta manželka) začne přátelit (skutečně jen přátelit) s černochem. Na tom všem by nebylo nic extra skandálního, kdyby se ovšem celý film neodehrával v 50. letech minulého století! Tudíž se film točí kolem toho, jak šokováni a pohoršeni z toho všeho jsou sousedi a přátelé a jestli tehdy bylo větší zlo být gay nebo černoch.

Nejzajímavější je na celém filmu to, že ho režisér Todd Haynes (SAMETOVÁ EXTÁZE) natočil přesně tak, jak se natáčely filmy v 50. letech! Takže například všichni herci jsou nalíčení tak, jak se líčilo tenkrát, kameraman předvádí dobové fígle, hudbu skládal Elmer Bernstein (který je hodně starý a normálně už dnes skoro nic neskládá), titulky vypadají dobově a dokonce prý byl použit odpovídající druh filmového materiálu! Rozhodně oceňuji, jakou práci si s touto stylizací tvůrci dali, ale nějak mi trochu uniká smysl toho všeho. Řekl bych, že i v těch 50. letech vznikl nejeden film, který byl kontroverzenější, než tento. Nemluvě o současných filmech, odehrávajících se v 50 letech... Už velmi brzo uvidíme film KAŠLU NA LÁSKU, který se pokouší o podobnou stylizaci, ale na rozdíl od DALEKO DO NEBE to dělá pouze za účelem zábavy.

Premiéry týdne

Kromě toho mají premiéru ještě dva filmy, které jsem neviděl: Disneyův animák PRASÁTKO A JEHO VELKÝ PŘÍBĚH je podle všeho typické "béčko" pro nejmenší caparty, vytvořené televizními animátory. A ŽIVOT DAVIDA GALEA je prý ne moc vydařené drama z cely smrti s Kevinem Spaceyem a Kate Winsletovou.

Ve zkratce...

Je to dost staré, ale třeba to někteří z vás neznají, nebo na to už zapomněli: Vědecký rozbor fyzikálních nesmyslů ve filmech. (Updatováno o nedávné filmy!)

X-MEN 2 vycházejí na DVD až koncem roku, ale už dnes si můžete na této stránce stáhnout všech 11 vystřižených scén, které na něm budou.

Tady je prní foto Odeda Fehra (toho fešáka z MUMIE) ve druhém dílu RESIDENT EVIL.

Loni jsem si z daleké ciziny přivezl knížku brutálních básniček Tima Burtona. Teď jsem ji náhodou objevil celou vystavenou na internetu (bohužel, obrázky jsou velmi titěrné). Stojí za to!

Na této stránce najdete šokující videoukázky toho, co dokáže s mladými lidmi udělat příliš realistická videohra. Prostudujte si celý server, je to skoro jako něco z "Akt X". A pravda je někde tam venku...

BEZ KOMENTÁŘE 2: Příští guvernér Kalifornie,

Po úspěchu filmu FREDDY VS. JASON by producenti chtěli dát v jednom filmu dohromady dvě jiné hororové ikony: Pinheada (z HELLRAISERA) a Michaela Myerse (z HALLOWEENU). A mělo by se to jmenovat HELLOWEEN.

Byla zveřejněna upoutávka na třetí MATRIX, ve které je vidět o dost víc, než bylo na konci druhého dílu.

Keira Knightleyová (která vás od tohoto čtvrtka bude oblažovat v PIRÁTECH Z KARIBIKU) bude hrát hlavní roli v JURSKÉM PARKU 4.

Tady si můžete přečíst celkem zajímavý rozhovor s Johnem Cleesem, ve kterém mimochodem najdete i jeho nejoblíbenější sprostý vtip.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: na plný pecky podél plotu

Tento týden máme jedinečnou příležitost zamyslet se nad otázkou: Co je to vlastně "dobrý film"? Do našich kin totiž přicházejí současně CHARLIEHO ANDÍLCI:...

FFFILMové léto 2003

Protože se tento týden sešlo hodně filmových premiér a hodně aktualit, chtěl bych "hlavní článek" věnovat takovému obecnějšímu zamyšlení nad hollywoodským...

FFFILM: Star Wars Kid

Poměrně často dostávám od čtenářů rady, o čem bych měl určitě napsat, ať už ve FFFILMu nebo na Kompost.cz... Většinou tato doporučení ignoruji, protože v nich...

Výběr článků

Načítám