Hlavní obsah

FFFILMové léto 2003

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protože se tento týden sešlo hodně filmových premiér a hodně aktualit, chtěl bych "hlavní článek" věnovat takovému obecnějšímu zamyšlení nad hollywoodským filmovým létem, které je - aspoň pro mě - prakticky u konce.

Foto: Dana Ehlová

Most spojující ostrov Krk s pevninou

Článek

Na květen až červenec si vždycky Hollywood nechává své největší "pecky". Do našich kin se většinou dostanou až o nějaký ten měsíc později, ale protože jsem většinu z nich už viděl, mohu se zamyslet nad tím, co nám letošní filmové léto přineslo:

Hollywoodské léto začalo 2. května druhými X-MENy a byl to velmi dobrý začátek. Pokračování bylo přinejmenším tak dobré jako jednička a pokud se někomu nelíbilo, tak pouze tomu, komu se z nějakých hlubších ideologických důvodů nezamlouval přístup režiséra Singera k téhle látce. Objektivní námitky mohli mít těžko.

O dva týdny později přišel druhý MATRIX. Překvapení se nekonalo a MATRIX: RELOADED nepřekonal původní MATRIX. To ovšem čekali jen ti největší fanatici. Ale výsledek rozhodně nebyl špatný (a nebude možné ho definitivně ohodnotit dokud neuvidíme třetí díl).

Po druhém MATRIXu se američani dočkali nové komedie s Jimem Carreyem BOŽSKÝ BRUCE, ve které se Bůh (Morgan Freeman) na Carreyho naštve, odjede na dovolenou a nechá Carreyho, aby zastával jeho funkci. Je to celkem legrace, ale ani zdaleka ne tak kvalitní, jak by se zdálo z tak zábavného námětu (česká premiéra bude po prázdninách).

30. května měla v Americe premiéru animovaná podívaná od Pixaru HLEDÁ SE NEMO (které se u nás dočkáme až koncem roku). Tenhle rodinný film o ztracené rybičce a jejím hledání je asi nejlepší film, jaký jsem letos v létě viděl (a asi nejlepší film, jaký kdy u Pixaru natočili) - čímž nemyslím "nejzábavnější", ale opravdu "nejlepší" - a rozhodně ho doporučuji i dospělým divákům. Jenom se poněkud bojím českého dabingu, protože většina filmu je založená na dialozích. (Ano, na dialozích ryb.) HLEDÁ SE NEMO se také poněkud překvapivě stal zatím nejúspěšnějším filmem tohoto roku a pravděpodobně se stane nejúspěšnějším animovaným filmem všech dob.

Červenec dopadl z hlediska kvality poněkud hůř. Filmy RYCHLE A ZBĚSILE 2 i BLBÝ A JEŠTĚ BLBĚJŠÍ (prequel bez Carreyho a Danielse) oba spadají do kategorie "trapný odvar docela slušného originálu", CHARLIEHO ANDÍLCI 2 se mi sice líbili stejně jako jednička, ale co se týče tržeb, byli zklamáním.

A policejní komedie Rona Sheltona s Harrisonem Fordem a Joshem Hartnettem DETEKTIVOVÉ Z HOLLYWOODU vypadá skoro jako nějaký televizní sitcom (žádná akce, jenom mírně úsměvný a spíš nudný konverzační humor) a především ve mně vzbudila pochyby, jak bude schopen ve svém pokročilém věku Ford počtvrté hrát Indianu Jonese.

HULK se mi líbil (nebo spíš "připadal mi zajímavý"), ale spíše než zájmu Františka Fuky by studio UNIVERSAL jistě dalo přednost tomu, aby jejich film něco vydělal...

A tím se dostáváme k červenci: PRAVÁ BLONDÝNKA 2 je opět velmi, ale opravdu velmi nepodařené pokračování, které jsem přežil pouze proto, že je v něm čivava, která je skoro stejně roztomilá jako ta naše. Pro neamerického diváka tkví navíc zásadní problém PRAVÉ BLONDÝNKY 2 v tom, že celý film se točí okolo amerického Kongresu a toho, jak super demokraticky to tam funguje.

SINDIBÁD mě potěšil, ale nevydělal vůbec nic a tudíž u nás nebude uveden. TERMINÁTOR 3 překvapil tím, že je sice vydařený, ale v dost jiném stylu, než první dva díly (uvidíte za dva týdny). A PIRÁTI Z KARIBIKU jsou asi nejlepší "úplně nezávaznou legrační drahou podívanou", jakou letos v kinech uvidíte. Jenom doporučuji rychle si před premiérou zajet do Disneylandu na stejnojmennou atrakci. :)

LIGA VÝJIMEČNÝCH (podle comicsu, který vyšel i česky) zklamala a vzbudila ve mně dojem, že vydařený BLADE byl jenom jakási divná náhoda a že Stephen Norrington opravdu neumí moc režírovat. Ovšem Sean Connery i ve svém pokročilém věku stále "kicks ass"! Ještě smutnější jsem z druhého TOMB RAIDERa, kterého režíroval Jan De Bont (NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, TWISTER), jehož kariéra jde - zdá se - opravdu strmě dolů. Od druhého TOMB RAIDERa si studio zřejmě hodně slibuje (americká premiéra ještě nebyla), ale vypadá spíš jako laciná bondovka ze 70. let, než jako akční film z roku 2003. Ovšem je mírně lepší, než první díl.

Posledním "velkým letním filmem" a jediným, který jsem neviděl, zustávají MIZEROVÉ 2 Michaela Baye (s mnohem vyšším rozpočtem, než měl první díl). Jeho recenze jsou velmi rozporuplné. Film je zřejmě plný neodůvodněné brutality, politicky nekorektního humoru a ohlušující akce. A to natolik plný, že zatímco někteří renomovaní kritikové mu dávají půl hvězdičky z pěti, jiní ho označují za nejvydařenější Bayův film od SKÁLY. Inu, uvidíme za pár dní...

Hezký podzim!

Premiéry týdne

Tento čtvrtek se toho sešlo opravdu hodně. Největších tržeb z pěti filmů se pravděpodobně dočká akční thriller OSAMĚLÝ MSTITEL s Vinem Dieselem, i když je z nich nejslabší. Diesela mám fakt rád (platonicky!), ale tenhle film je velmi, velmi nepodařený a těch pár slušných napínavých scén se v něm utápí v moři nudy a nesmyslů.

O něco lepší je ŠTVANEC s Tommy Lee Jonesem a Beniciem Del Torem. Je to také akční thriller a režíroval ho William Friedkin, který byl v minulých desetiletích značně kultovním režisérem (FRANCOUZSKÁ SPOJKA, VYMÍTAČ ĎÁBLA), ale v posledních letech poněkud upadl v zapomnění. ŠTVANEC by se dal nejsnáze popsat jako kombinace prvního RAMBA a UPRCHLÍKA - t.j. instruktor speciálních jednotek (Jones) pronásleduje svého bývalého žáka, který poněkud zešílel a začal zabíjet. Je to velmi "poctivý" film, ve starém stylu - žádné digitální triky, žádná kamera vzhůru nohama a bleskový střih, žádná šokující odhalení. Což se bude některým líbit a jiné to naopak od filmu odradí.

"Milovníci filmového umění" jistě zamíří na ZLOČIN PÁTERA AMARA, což je mexický film o malém městečku, mladém páterovi, zakázané lásce a zkaženosti v církvi i v lidech. Předchází ho pověst skandálnosti, ale pokud nejste vyloženě hardcore věřící a pokud jste někdy v životě viděli ženské ňadro, těžko budete něčím šokováni. Spís mi připadalo, že chtěli tvůrci za každou cenu naštvat ty výše zmiňované hardcore věřící.

A zbylé dva filmy jsem neviděl: TAK TO CHODÍ je prý nenáročná mírně tragická komedie, která vznikla hlavně proto, aby si Michael a Kirk Douglasovi mohli spolu zahrát ve filmu (i s dalšími členy jejich rodiny). A netradiční love story SEXUÁLNÍ REKONSTRUKCE je filmová adaptace divadelní hry "Tvar věcí", která je v současné době uváděna v nějakém našem divadle (náhodou jsem v tramvaji viěl plakát). Ani jeden z těchto filmů prý není nic moc.

Ve zkratce...

První fotografie padoucha ze SPIDER-MANa 2 Dr. Octopuse (Alfred Molina) je k vidění tady. Na rozdíl od comicsu jsou ve filmu jeho mechanická chapadla přirostlá (díky nehodě) k jeho páteři a mají vpodstatě vlastní vědomí.

Vzhledem k mizivým tržbám animovaného SINDIBÁDA (Měsíc po premiéře utržil pouze třetinu toho, kolik stál), se nechala prezidentka animační divize slyšet, že zřejmě skončila éra klasické dvourozměrné animace a DreamWorks budou dále natáčet pouze počítačem animované filmy.

Poslechněte si ukázky (i celé skladby) z žertovného muzikálu na motivy filmu MLČENÍ JEHŇÁTEK, který sice obsahuje songy s názvy jako "If I Could Smell Her Cunt", ale hudebně je zajímavější, než leckterá Kleopatra.

Ve velkofilmu filmu ALEXANDER bude matku Alexandra Velikého (Colin Farrell) hrát Angelina Jolie!

Na Something Awful se můžete dozvědět, jak to může dopadnout, když jsou poruchy v Matrixu.

Bylo oficiálně oznámeno, že nejnovější Tarantinův film KILL BILL je příliš dlouhý a místo aby byl krácen, bude rozdělen na dva filmy. První bude uveden na celém světě (i u nás) na začátku října, druhý bude následovat o několik týdnů až měsíců později. Přesný termín zatím znám není, ale podle BIOSCOPu by česká premiéra dvojky měla co nejpřesněji kopírovat americkou. Docela zajímavá je skutečnost, že všichni herci měli pochopitelně smlouvy jen na jeden film a pokud se z něj udělají filmy dva, budou se muset s nimi uzavírat smlouvy nové.

První trailer (Quicktime) na závěrečný díl "El Mariachi trilogie" Roberta Rodrigueze KDYSI DÁVNO V MEXIKU je ke stažení tady.

Pro třetího PÁNA PRSTENŮ nazpívá písničku Annie Lennoxová.

Tak mám dojem, že na Slovensku mají filmy tak nějak údernější názvy, než u nás.

Steve Buscemi bude režírovat životopisný film o Williamu S. Burroughsovi! (Viz také Cronenbergův NAHÝ OBĚD.)

Pokud vás vzrušuje Star Wars sex, tady najdete sexuální polohy v podání dvounohých kráčejících tanků Impéria.

A úplně na závěr jeden citát z titulní stránky Onionu: "Schwarzenegger To U.S. Troops: 'You Guys Are The Real Genocidal Killer Robots From The Future'"

Reklama

Související články

FFFILM: Tichý Američan

Tento týden nás čeká opět překvapivé množství premiér a opět jsem šťastnou okolností většinu z nich viděl! Velká zelená rozhněvaná recenze se tento týden...

FFFILM: Zelený a naštvaný

Dnes si můžete přečíst první českou (nebo aspoň první českou od Fuky) recenzi na toužebně očekávaný megafilm: Je naštvaný, je zelený, je veliký... Je to HULK!...

FFFILM v rovnováze

Tento čtvrtek mají premiéru tři filmy rozdílných žánrů, přičemž žádný z nich není vyloženě špatný a o všech se dá celkem plodně diskutovat. Nejzajímavější...

Výběr článků

Načítám