Hlavní obsah

FFF zasáhla Tropická bouře

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Přehlídka studentské tvorby se přehoupla do třetího dne. Festivalové městečko žije ve svém klasickém módu - jedni dospávají noční projekce, koncerty nebo večírky, jiní už honem spěchají na první ranní filmy nebo workshopy.

Článek

Vedle mladých filmů - hraných, dokumentárních a animovaných - festival nabízí snímky již známých režisérů (Guy Ritchie, Spike Lee či Brad Silberling) s mnohdy hvězdným hereckým obsazením (Morgan Freeman, Paz Vega nebo Ray Liotta).

V silné konkurenci studentských filmů se ve čtvrtek nemluvilo v takové intenzitě o ničem jiném než o nové komedii Bena Stillera Tropická bouře. Nálada na projekci byla vpravdě veselá - lidé řičeli, tleskali a někteří se filmem doslova prosmáli.

Když načesaní panáci zakusí peklo na zemi

.: Jack Black (vlevo), Ben Stiller a Robert Downey Jr. Věříte jim, že jsou drsní jako Rambo? Foto archív

Autor komedie Zoolander (2001) je šprýmař. Pro vulgarismy všeho druhu a parodii na vše možné nejde daleko. V komedii o natáčení jednoho válečného filmu vyzkoušel, jak se bude partička rozmazlených herců chovat, když je postaví mezi skutečné miny, do skutečné džungle proti skutečnému nepříteli.

Výsledek je někdy až dech vyrážející. Komponenty fungují skvěle, rychlost je zařazena na nejvyšší otáčky. A herecké obsazení je jedna radost - Ben Stiller a Robert Downey jr. jako načesaní a přecitlivělí frajírci, kteří hranici mezi realitou a fikcí patrně nerozlišují, Jack Black jako tlustoprd závislý na drogách nebo Nick Nolte coby falešný válečný veterán, jenž tuto vietnamskou zkoušku ohněm spískal.

Naprosté překvapení pak přichystal režisér Stiller (scenárista i herec v jedné osobě) obsazením Toma Cruise, o jehož totožnosti se divák přesvědčí těsně před koncem. Cruise si střihl snad svou nejlepší roli za posledních několik let. Ztvárnil pupkatého, drsného a hip hop milujícího filmového magnáta, který by ze svého rejstříku nejoblíbenějších slov mohl postavit ten nejkrutější pajzl nebo bordel. (Omluvte tyto výrazy, ale stejně jsou jen slabým odvarem toho, co ve filmu uslyšíte).

Trailer i další informace na www.tropicthunder.com. Do českých kin jde snímek 18. září.

České filmy v soutěži

.: Jediný český snímek Plani di giardini ideali soutěži v sekci debutů.Foto: archív FFF

Od sobotního vyhlášení vítězů nás dělí pouze den. Českou republiku v záplavě snímků z celého světa reprezentuje sedm děl. V soutěži debutů to je "barokní western" absolventa katedry dokumentu FAMU Radka Tůmy Plani di giardini ideali. Ten zamíří do českých kin na podzim.

V sekci snímků ze zemí střední Evropy soutěží pětiminutový Deník Karolíny H. režiséra Šimona Hájka, do stejné sekce je zařazen snímek absolventa animace na FAMU Martina Dudy s názvem Jsem větší a lepší. Do hlavních rolí obsadil kupř. Matěje Hádka nebo Miroslava Krobota.

Reklama

Související články

Ben Stiller se dal na fantasy

Jméno komika Bena Stillera by si jen málokdo spojoval s pojmem fantasy, ale co není, může být. Podle zahraničních filmových serverů se totiž chystá produkovat...

Výběr článků

Načítám