Hlavní obsah

Komedie s Benem Stillerem a Jackem Blackem vyvolala demonstraci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory o americkou komedii Tropic Thunder dosáhly nečekaných rozměrů, když herce při premiéře zaskočila demonstrace za práva intelektuálně zaostalých občanů. Demonstranti stáli před budovou Mann Village Theatre v Los Angeles a útočili na film, který prý "uráží lidi s intelektuálním hendikepem."

Foto: Mario Anzuoni , Reuters

Komik Ben Stiller s manželkou Christine Taylorovou na premiéře filmu Tropic Thunder

Článek

Demonstrace je o to překvapivější, že původně se filmaři obávali spíše protestů proti tomu, že herec Robert Downey Jr. je ve filmu namaskován jako černoch a má představovat typického uřvaného poddůstojníka americké armády. Kupodivu tenhle žert nikomu nevadí.

Zástupce postižených Tim Shriver řekl, že protestující urazilo zejména slovo "retard", která se vztahuje k postavě jménem Simple Jack hrané Benem Stillerem. "Cítíme, že uživání slova "retard", které je ve filmu patnáckrát nebo i víckrát, je bezohledné vzhledem k důstojnosti lidí s intelektuálním hendikepem," uvedl Shriver.

Robert Downey Jr. si myslí, že každý má právo protestovat. "Kdybych já chtěl protestovat proti něčemu, co mě uráží, mám na to jako Američan právo, a je také právo každého umělce říkat nebo dělat to, co chce."

Společnost Dreamworks uvedla, že neměla v úmyslu ubližovat postiženým lidem. Žádné změny ve filmu ale nepřipouští.

V USA se proti různým filmům demonstruje od nepaměti, v 80. letech se např. protestovalo proti násilným filmům s Arnoldem Schwarzeneggerem. V ČR je něco takového neobvyklé.

Jeden nepovedený pokus vzburcovat veřejnost proti komedii o nechtěném otěhotnění nazvané O život se odehrál na začátku roku 2008. Proti filmu založili aktivisté petici a poslali i otevřený dopis Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL), ve kterém ho žádají o zakázání filmu. V Praze dokonce začali rozdávat letáky proti filmu na ulici.

Reklama

Výběr článků

Načítám