Hlavní obsah

Festival v Cannes zahájil soutěžní film

– CANNES

Indická herečka Aíšvarja Rájová a americký režisér Alexander Payne zahájili ve středu večer v Cannes 58. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu. Ve zcela zaplněném sále festivalového paláce byla řada filmových hvězd včetně Catherine Deneuveové, Carole Bouquetové, Dannise Hoppera a modelky Latetie Costy.

Článek

Po rudém koberci pokrývajícím schodiště do festivalového paláce  jako prvním vystoupaly hvězdy soutěžního filmu Lemming Charlotte Gainsbourgová a Charlotte Ramplingová. Na úvod festivalu totiž byl promítnut právě tento snímek Dominika Molla o znepokojivém vpádu iracionálna do života mladého páru.

Jeho režisér o něm řekl, "že je temný, ale ne pesimistický". Neví však, proč snímek vybrali na úvod: "Byl jsem překvapen, protože to obvykle bývá mnem komerčnější film, který není v soutěži. Možná chtěli pořadatelé vstoupit přímo do srdce soutěže."

Britská herečka Ramplingová na úvod řekla, že pro stárnoucí herečky je natáčení filmů v Evropě snažší. "Systém v Evropě není jako v Hollywoodu, není tak barbarský. Skutečnost, že máte pár vrásek není důvodem, aby vás odsunuli."

Hayekovou baví být v porotě

Porotu, které předsedá Emir Kusturica, představila belgická herečka Cécile de France. Jsou v ní americká spisovatelka Toni Morrisonová, mexická herečka Salma Hayeková i španělský herec Javier Bardem stejně jako režisér John Woo a francouzská režisérka Agnes Vardová.

Salma Hayeková uvedla, že být v porotě v Cannes "je mnohem více vzrušující", něž tam být jako herečka: "Když přijedete na festival s filmem, většina z toho, co se můžete naučit, je dávno hotová, a vy film jen prezentujete. Jako porotce jste tam ve chvíli, kdy se vás obraz dotkne, protože vidíte tolik filmů a snažíte se jim porozumět."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám