Hlavní obsah

Festival Sziget zahájili The 1975 i Blink-182

Právo, Přemysl Štěpánek, Budapešť

Když vyrazíte na festival, většinou tušíte, co můžete čekat. Mnoho lidí, spoustu koncertů, které absolvujete jen do půlky, často špatný zvuk, tlačenice, fronty, ale také nová přátelství s lidmi z druhého konce světa, objevení nových kapel a hudební zážitky. Pro týdenní maďarský festival Sziget to platí dvojnásob.

Foto: David Peltán

The 1975 festival zahajovali.

Článek

Budapešť od pondělí hostí hudební hvězdy celého světa. Letošní dvaadvacátý ročník je již od startu považován za výjimečný. Poprvé v historii pořadatelé oznámili předem vyprodané permanentky a enormní zájem o denní vstupenky.

Důvod je zřejmý. Letošní festivalový program nabízí více světových jmen než kdy předtím.

Pondělí a úterý bylo vždy ve znamení příjezdu zahraničních fanoušků a seznamování se s areálem, který fungoval na půl plynu. Na pódiích hrály maďarské kapely a návštěvníci si především užívali party v unikátním prostředí ostrova, který se nachází v srdci Budapešti.

I letos platilo, že první den fungovala jen polovina scén, ale tentokrát na nich hrály světové kapely.

Start byl mimo jiné i na poprockovém objevu loňského roku, britských The 1975.

Ti sice byli strozí ve své komunikaci s publikem, ale jejich pohodové tempo, se kterým nabízeli svůj fusion rock, zvalo k radostnému pohupování všechny čerstvě dorazivší.

Žádné překvapení se nekonalo u hvězdy pondělního večera, amerických Blink-182 (v pátek se představí v Praze).

Celý koncert provázel nevyrovnaný zvuk, který ale nedokázal zastřít, že energie a jednolitost kapely už dávno nejsou, co bývaly. Její výkon zachraňoval skvělý bubeník Travis Barker, který ji tahal z průměrnosti.

Anti-Flag po roční Sziget pauze opět ukázali, že je jedno, jestli hrají odpoledne, nebo v noci, protože energie mají na rozdávání. Blink-182 by se od nich mohli učit.

Několik skvělých koncertů nabídla i druhá největší scéna A38 umístěná do obřího stanu pro desetitisíce lidí. Zvuk tam tradičně trpěl řadou neduhů, které odnesli hlavně Australanka Brody Dalle a jinak skvělí A Day To Remember.

Hvězdou večera byli Queens of the Stone Age. Bohužel třicet minut z koncertu trvalo, než se zvukaři podařilo vyladit sound kapely, a to je i na festival opravdu hodně. Byla to velká škoda, protože ihned po zlepšení zvuku se podařilo formaci podmanit si fanoušky, kteří pak Queens of the Stone Age dotlačili k výbornému výkonu. Závěr byl strhující. Přesto pro českého fanouška byl set mírným rozčarováním, pokud ho porovnal se skvělým loňským koncertem Američanů na Rock for People.

Nic lepšího než Deadmau5 na zahajovací párty být nemohlo. Skvělý zvuk i vizuál, to vše musel ocenit i člověk, který styl electronic dance music normálně neposlouchá. A těm, kterým to ani tak nevonělo, hráli na A38 rozjuchaní Jimmy Eat World.

Pak už se na různých místech tančilo, seznamovalo a přátelilo až do ranních hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám